Hoppa till innehåll

#metoo

20 oktober 2017

De senaste dagarna har jag i minnet gått igenom en bråkdel av de situationer jag minns då jag upplevt sexuell utsatthet och övergrepp. Flashbackar passar revy på näthinnan. Smärtsamt, skamfyllt – varför just jag? har jag själv del i skulden? 

Från barndomen genom tonåren och in genom vuxenlivet. Det finns många tillfällen som ploppar upp på näthinnan, även sådana jag trott jag glömt kommer fram ut gömslena. 

Evolutionärt innebär det döden att bli utstött ur flocken och övergiven. Den uråldriga delen av hjärnan bär minnet och känner ihåg för att överleva.

Att ha en tidig utsatthet av överskridna gränser gör det svårt att veta vart gränserna borde gå. Vad som är ok och när jag har rätt att säga stopp. Då det inte är tydligt att jag äger rätten till min egen kropp, till mitt eget nej och mitt eget jag. 

 Traumatiserade lever i skuggan av fyra paradoxer (Russel 1993). Personligheten paradox – är detta jag eller är detta du? Handlingens paradox – gjorde jag detta eller gjordes det mot mig. Tidens paradox – händer det nu eller hände det då? Affektens paradox – känner jag det jag känner eller det du känner?

En av mina tidigaste överlevnadsmekanismer var trotset att hävda och gå min egen väg. En överlevarfunktion som likt en inre soldat drivit mig genom livet, grundat i rädslan för att bli övergiven, vilket också skett på en mängd olika sätt men som jag också ‘valt’ för att slippa bli bortvald. Jag har genomgående överträtt mina egna gränser, de jag inte vetat vart de gått. Låtit andra överträda mina gränser då jag inte vetat vart gränser ‘borde’ gå, inte kunnat och vetat hur en gräns känns i mitt inre. Att balansera risken för att bli bortstött och övergiven med möjligheten att åtminstone få duga genom att finnas till för för andras behov. 

Idag känns jag vid även detta svåra jag bär i mig. Inte för att skuldbelägga någon, men för att stå upp för att det inte är enkelt varken i mig eller i världen. Jag övar mig i medkänsla med mig själv och andra,  strävar efter att flöda i kärlek till livets inneboende kraft i mig och dig.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: