Hoppa till innehåll

Beröm och uppmuntran – i närvaro

04 april 2017

Jag sitter hemma och förbereder morgondagens föräldrautbildning som jag och några kollegor ska hålla på jobbet. Jag berörs i mitt inre, djupt in i mig själv och färdas åratal tillbaka genom livet.

Ibland kan det vara en svårighet att barn…  … inte sällan avvisar beröm…    …att man därför måste anpassa sättet att visa uppskattning till det som fungerar för barnet…     …att tala om vad barnet gjort bra (”Jag uppskattar verkligen att du gick och köpte mjölk”) hellre än att kommentera egenskaper (”vad duktig du är”)

Jag känner ihåg något jag ännu inte riktigt förmår förstå fullt ut, även om jag nu genom att skriva gör ett försök att förklara för mig själv…  

Hur jag utvecklade min aversion mot att få höra att jag är duktig. Det får mig ofelbart att se rött i mitt inre även om jag med åren lärt mig behärska mig och inte varje gång fräsa ifrån med ”tror du jag är dum eller?”

Eller att jag är snäll. Jag brukar kort och koncist konstatera att det är även kossor. 

Även nu, då jag närmar mig de femtio vill jag få bekräftelse och beröm tydligt benämnt. Vad du uppskattar och varför, jag vill inte bli värderad och bedömd. Jag har någon slags psykisk allergi mot det.

Använd många sätt att visa din uppskattning, inte bara genom ord, utan även genom beröring, gester och ögonkontakt. Fysiska uttrycksmedel fungerar bättre på……

Check! Igen…

Sån är jag än idag,  har alltid varit och vill förblir sådan. Jag inser hur förtvivlat ensam och utsatt jag kan känna mig utan denna fysiska bekräftelse i alla former. Det jag kallar närvaro i vardagen. Här och nu, en stund i taget, oavsett känsla, oavsett väderlek.

En närvaro jag strävat efter att leva i, integrera i mig och mitt arbetsliv, men som jag nu delvis tycker mig ha tappat.
Jag vill ingenting med dig då jag skriver detta, jag ska ingenstans i ämnet, har inga baktankar eller avsikter. Jag skriver för att sätta ord på och förstå det som väcktes i mig i denna stund. Här och nu.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: