Hoppa till innehåll

Göteborgare – aggressiva trafikanter?

24 oktober 2016

Jag åkte flygbussen in från Landvetter efter en dag i Stockholm och kom i samspråk med en kvinna från Umeå på väg mot en konferens och utan större erfarenhet av Göteborg. 

Då busschauffören sa till om bälten följde jag hans uppmaning med kommentarer ‘de kör aggressivt i den här stan’. Denna kommentar fick in oss på ämnet skillnader mellan städers mentalitet. Hur stressen dyker upp i Stockholmstempot där folk mest ignorerar varandra jämfört med det lugnare tempot i andra städer och t ex vänlighet och hjälpsamhet som präglar Göteborgs förhållande till besökare och turister. 

Så promenerar jag hemåt från korsvägen. 
Framför Gothia Tower/Svenska Mässan står en taxibil på trottoar/cykelbanan, enda möjligheten att se trafiken och kunna knö (Göteborgsuttryck för att trängas) sig ut på vägen och alltså trafikmässigt helt korrekt. 

Två cyklister på väg från stan svär högljutt, viftar och gör gester åt taxichauffören. 

Den ena: ”Är är du dum i huvudet eller?”

Den andre: ”Är du full eller? Sluta supa din djävel så kör du bättre”

Den ena mannen cyklar runt framför taxin. Den andra runt bakom den. Bägge fortsätter sina gester och aggressiva ordflöden 

Taxichauffören ser och hör,  gör ansats på väg ur bilen som för att slåss. ”Vart fan ska jag stå då?”  Skriker sedan sitt värsta: ”Gris!” efter dem.
Jag undrar… Vuxna män, två cyklister med utpräglad Göteborgs diakekt. En taxichaufför, sannolikt van vid situationer i Göteborgstrafiken…. Vart tog vänligheten,  generositeten och hjälpsamheten vägen??? Den de gående Göteborgarna har? Den de visar besökare och turister på spårvagnar och bussar. På gator och torg generellt. Göteborgare går fram till folk och frågar om de kan hjälpa till då de ser någon tveka eller ännu hellre med karta i handen, med udda dialekt eller annat språk.

Nej det är inte första gången jag iakttar dessa fenomen i denna min nya hemstad. Knappast den sista heller… Men det upphör inte att förvåna mig. Denna Göteborgarnas skuggsida – trafiken.

Först fram. Släpp inte in. Träng dig. Prejia och skräm gärna. Gestikulera och svär över dina medtrafikanter. Hota med kroppsspråket att kliva ur bilen. Så som de inte skulle bete sig någonstans eller mot någon överhuvudtaget i sociala eller familjära sammanhang är plötsligt helt ok då de sitter bakom ratten.

Jag behöver väl knappast tillägga att jag nästintill slutat köra bil, jag som inte hittar, som har ett helt annat körtempo, som är irriterande försiktig i trafiken och hellre släpper fram andra än blir framsläppt. Med andra ord är jag en risktrafikant i Göteborg. En kvinna mitt i livet med östkustens trafikmentalitet kvar i mig. Jag skulle bara bli plågsamt stressad av alla arga bilister med sina hårda ord och gester…

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: