Hoppa till innehåll

Dagens oro – parfymrisk på flygplan

17 september 2011

Hmm, oro – att inte ha ro alltså…

Undrar… är alla dessa o- ord komna från ångermanländskan? Där jag lärde mig att nästa alla verb kunde få ett o framför sig och då bli icke utförda handlingar (Obäddat, otankat, oätet, odrucket o s v)

Hur som.

Min oro denna dag är faktiskt inte min förestående avresa och flygresa, att jag inom ett par timmar är på väg mot Arlanda. Inte ens att jag om ungefär 18 timmar kommer att vara framme hos syrran – vinglig av trötthet – lagom till middagen.

Att resa innebär att vistas nära andra människor, främmande människor. Folk som folk är mest, men närmare varandra än vad som är brukligt i vår kultur.

Det ”normala” för ”folk som folk är mest” är då att undvika att riskera att lukta illa.

Samma fenomen uppstår på bussar, pendeltåg, teatrar, biosalonger o s v

Få människor vill ertappas/känna sig ertappade eller ens riskera att lukta illa. Att lukta människa tycks vara bland det mest obehagliga vi kan tänka oss, något vi inte riktigt vill kännas vid. Kroppsodörer av alla slag räknas till gruppen ej acceptabla lukter.

Tänk om hästdoft skulle räknas in i denna grupp… eller varför inte doften från en blöt hund…. Men visst det är skillnad och även jag kan tycka att det är jobbigt att sitta bredvid en individ som luktar inpyrd rök, svett och otvättade kläder.

Självklart räcker det inte med att tvätta sig och använda en bra deodorant, folk vill gardera sig och tar gärna till en rejäl omgång parfym. Dessutom tar de gärna med sig en liten miniflaska i enliterspåsen med max 100ml vätskor som tillåts i kabinväskan, för att bättra på doften/motverka risken att lukta illa, under resans gång.

Varför oroar detta mig?

Att vara extremt känslig för och allergisk mot kemiska dofter innebär att försöka leva ett liv där jag utsätter mig för så lite parfym som möjligt. På ett flygplan har jag inget val, ingen alternativ plats att sätta mig på, inget fönster att öppna för att kunna vädra och få frisk luft – inget ”personal space”  som jag kan hålla fritt från kemiska dofter.
Även att gå på toaletten kan innebära en ÖKAD risk då det ofta är där folk sprayar på sig MER parfym.

Tur att min allergi inte tar sig mer extrema uttryck än att ögon och näsa slås ut… hur vore det att ha svår astma i detta läge?  Det kan alltid vara värre – jag har mycket att vara tacksam för!

Jag har tidigare skrivit om parfymallergi här.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: