Hoppa till innehåll

HPV o antal sexpartners – om att skuldbelägga sexualitet

29 augusti 2011

Då jag hade cellförändringar (förstadium till cancer) på 90 talet så hade ännu inte HPV (Humant Papilom Virus) kommit till svenskarnas kännedom. Ni vet kunskapen om HPV o vaccinet som sedan uppfanns för att ges före sexdebut till unga kvinnor för att, om möjligt, skydda dem från HPV infektion o framtida cellförändringar. Här kan du läsa lite mer om HPV.

Då sades det allmänt att cellförändringar berodde på att kvinnan haft många sexpartners, att hon var promiskuös o cellförändringar var liktydigt med ”dålig moral” eller att vara en ”slampa” . Kvinnans eget fel alltså…. detta kändes helt absurt för mig, att skuldbeläggas för att ha cellförändringar.

Även om en kvinna haft få eller bara en sexualpartner kan hon ha smittats och riskerar att utveckla livmoderhalscancer.

Nu vet vi alltså att kvinnans FÖRSTA kan ge henne HPV o därmed risk för cellförändringar – det är därför man nu rekommenderar föräldrar att låta vaccinera sin döttrar i god tid före sexdebut.  Till saken hör kanske att de unga tjejerna knappast informerar sina föräldrar när det är dags…. emellanåt kanske för att de faktiskt inte ens planerat att sexdebutera… o föräldrar har en tendens att tro att de har gott om tid… *ler*

——————————————————————————————————

Nyligen fick jag höra talas om om ett frågeformulär inför besök o testning på könspolikliniken. I formuläret frågar man bland annat om hur många sexpartners personen haft sedan sexdebuten.

Är det verkligen en medicinskt relevant fråga?

Som alltid är den kulturella förväntningen att en kvinna har en så låg siffra som möjligt o en man en så hög siffra som möjligt.  Är det åter ett uttryck för att skambelägga kvinnlig sexualitet i vår kultur?

Risken att smittas av något ska, enligt de som använder formuläret, vara större ju fler sexpartners personen haft.

Hmmm, är det inte större risk att smittas om man råkar träffa en smittat partner? Om denne är nummer 1, 10, 25 eller 50 spelar faktiskt mindre roll….

Vore det inte bättre att fråga om individen har för vana att ha oskyddat sex?

Om kondom används är smittrisken betydligt mindre för alla sexuella smittor (om än inte 100%-ig just vad gäller HPV)…. o det händer väl fortfarande att män ansvarsfullt använder kondom???

——————————————————————————————————

Nu finns ju i och för sig även femidom så kvinnor kan välja att skydda sig själva än mer effektivt än att be/uppmana/förutsätta att mannen ska använda kondom.  -Om det nu är heteronormen vi ska förhålla oss till (?) o förutsätta kvinnor endast har sex med män o vice versa….

Jag undrar stilla apropå skuldbeläggande av kvinnlig sexualitet i vår kultur…. Hur bemöts o behandlas en kvinna som har med sig o tar fram ett femidom? Jämfört med en man som har med sig o tar fram en kondom?
Ses kvinnan bara som oerhört klok ansvarsfull o sund i detta läge? Eller anses hon kanske lite VÄL försigkommen o skuldbeläggs?

Jag erkänner. Jag har ingen aning, Det är bara mina funderingar för dagen i detta ämne.

Än mer intressant att notera att jag själv, som anser mig vara öppen o medveten direkt o automatiskt klev in i heteronormens fälla då jag skrev *ler*


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: