Hoppa till innehåll

Att följa mina egna behov – om sunda gränser i mitt liv

08 augusti 2011

Den senaste tiden har en förändring börjat ta plats i mig… 41 år gammal börjar jag på ett nytt sätt känna efter:

Vad behöver jag?

Vad vill jag?

Hur känner jag?

I min stora inre osäkerhet, som sällan syns utåt, så har jag ofta kunnat känna mig som en vindflöjel. Alltid påverkansbar beroende på vem jag lyssnat på och vad.
Jag gissar att kanske inte många som känner mig håller med… men ni ser sällan processen som ständigt pågår i mitt inre *ler* lika lite som jag ser er inre process av tvivel.

Detta är oerhört mycket tydligare privat än professionellt, men även mot kollegor och chefer.
Som alltid är patienterna mitt minsta bekymmer 😉

Ett personlighetsdrag som är djupt förankrat i behovet att få duga (vilket jag kämpat med sedan födseln) leder till strategin att anpassa sig, att försöka vara till lags.

Samtidigt som det i paradoxernas inre verklighet leder till ett behov att kriga och protestera, att hävda sin rätt. Att ge intryck av att vara stark och principfast.

Och det är jag också. Stark och principfast alltså.

Samtidigt har jag noterat att jag är lik min mor – inget kul – likheten består i att jag tydligen är konflikträdd *suck*. Det visste jag inte om mig själv… Ingen sund och bra egenskap i mina ögon…

Att säga Nej och Stopp och Sätta gränser i stunden och ansikte mot ansikte är svårt.

Kommunikativt är jag alltid i direktsändning, men efteråt kommer reflektionerna, tankarna, funderingarna, grubblerierna, tvivlen. De som ”borde” ha kommit i stunden, i nuet.
Det är som om jag inte hinner med riktigt, jag behöver tid för eftertanke, till att stanna upp och känna efter. För att kunna agera istället för att reagera. För att kunna följa mina egna behov, mitt inre – mig själv på djupet.

Det tar lite tid. Sen kan jag uttrycka vad jag behöver och vad jag vill, utifrån vad jag känner. Det är dags nu. Att lyssna inåt till mig själv.

Jag är jag, kan inte vara någon annan. Det FÅR ta lite tid för mig att känna in och fatta sunda beslut i mitt liv. Det är inget värt att ständigt springa ifrån mig själv, reagera på andra och uttrycka impulsiva och förhastade tankar och känslor – vilka är så lättpåverkade av andra.

Flera gånger de sista månaderna har jag känt av denna pågående förändringsprocess i mitt liv. Hur jag kan bli nollställd i stunden, kommunikativt utslagen och/eller emotionellt i kaos. Sedan tid för reflektion, meditation och att känna in i mig själv. Därefter kommer jag ut på andra sidan, stärkt av ett inre lugn och en tillförsikt till att jag lyssnar till mig själv på denna nya och sundare sätt.

Jag är jag och duger precis som jag är, äntligen ska även mina egna behov få plats i mitt liv!

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: