Hoppa till innehåll

Är könet det viktigaste av allt?

23 juli 2011

Då ett barn föds eller någon är gravid frågar vi av kulturell ovana  – vad blir/blev det för sort? Pojke eller flicka? Vi vill omedelbart placera in barnet i rätt köns ”fack”.

Är det vad som är intressantast o väsentligast – jo i vår könsstyrda värld är det så… men – det är ju ett litet människobarn som fötts. I Sverige kan väl könet på barnet inte ha någon som helst betydelse – eller?

Vi förfasar oss ibland över hur det kan vara:
Att könet har stor betydelse i kulturer där hemgifter fortfarande är kutym – där familjer inte anser sig ha råd att få en dotter. Där en son istället betyder att man med tiden kommer att en hemgift samt en ung kvinna som tar hand om sin nya familj då hon lämnat sin egen vid giftermålet. Söner blir kvar, döttrar förlorar familjen samtidigt som de måste betala dyrt för att de ska tas emot av en annan familj – där de dessutom kan komma att behandlas illa.

Jag, som står upp för kulturell acceptans o öppenhet, inser att det är på detta sätt i delar av världen o jag förklarar det utifrån det patriarkala system som råder. Min medvetna uppfattningen är dock att kvinnor o män har exakt lika värde o kompletterar varandra i en utopisk värld av samexistens – en värld jag vill sträva mot.
Jag skrev lite om detta i en personlig reflektion över boken Myten om det motsatta könet – boken är oerhört läsvärd för alla!

Studier har gjorts som tydligt visar att även vi i t ex Sverige gör skillnad på hur vi behandlar pojkar o flickor redan från spädbarnsstadiet. Testa – klä spädbarnet könsneutralt o ”ljug” tillfälligt om könet – notera hur olika behandling det får utifrån vilket kön du sagt o visat genom kulturella koder att det har.

Vi gör alltså på samma sätt som i övriga världen – kanske i mer modifierad form bara. Är denna utveckling mer grundad på socioekonomisk utveckling i samhället (?) Vi behöver ju faktiskt inte gå längre än till 1800-talet för att läsa om då flickor inte prioriterades till läskunnighet/skolgång på samma sätt som pojkar – precis som fortfarande sker i andra delar av fattigare världar.

Vi har en vana att vilja stoppa in allt o alla, varandra o oss själva i olika ”fack” – i alla olika bemärkelser. Vi vill tillhöra o placera andra utanför… eller är det bara så att vi behöver medvetandegöra det orimliga i detta med insorteringen i fack?
Insorteringen pågår o står mig upp i halsen – kön, kultur, hudfärg, sexuell läggning, BMI, religion, normal, onormal, högröstad, tystlåten o s v i all evinnerligt.
Stigmatiserande. Begränsande. Slutet. Galet!!!

Trollhare är en av mina favoritbloggare, av flera olika orsaker men bland annat för att hen tar ställning i frågor som dessa. Trollhare använder t ex konsekvent det nya pronomenet Hen i sina inlägg – underbart!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: