Hoppa till innehåll

Självgodhet? Om olika vårdparadigm

08 juli 2011

Jag läste artikeln på SvD Brännpunkt, kikade runt på några av bloggarna som kommenterat den. Funderade om jag ens iddes ta del i debatten. Bestämde mig för att låta bli – jag väljer själv mina strider. Jo, jag blir irriterad över hur lätt vissa gör det för sig…

Men

Jag är skolad i Västerländsk medicin, tog min sjuksköterskeexamen 1996 o blev klar med min vidareutbildning 1998. Jag har vårdat o omvårdat patienter i varierande åldrar o av varierande hälso- o sjuktillstånd i många år, även blivit vårdad själv då det behövts – inom svensk sjukvård.
Men jag väljer själv, sedan ett antal år, alltmer o allt oftare alternativa metoder då jag behöver hälso- o sjukvård. Inte alltid o inte för alla krämpor men genomtänkt o regelbundet.

Dessutom läser jag o intresserar mig för Kinesisk medicinsk teori – ett helt annat paradigm. Den Kinesiska teorin ger mig oerhört mycket mer än den Västerländska någonsin lyckats göra, trots alla år jag studerat o varit verksam i den.

Visst är det lätt att döma allt okänt?

Allt de vi inte förstår oss på, allt som är ”annorlunda” mot vårt eget sätt att självklart se på tillvaron o tänka.

”Jag har rätt o du har fel” säger vi o pekar finger åt motståndaren – men glömmer bort att då pekfingret pekar mot den andre så pekar tre fingrar mot mig själv….

På samma sätt som ”vi” svenskar ofta utgår från vår ”självklara”, om än sekulariserade, kristna kultur o dömer andra religioners unika kulturer o sätt att leva…

Det måste inte innebära att vi i den kristna världen bör förkasta alla andra religioners sätt att leva, att vi har rätt o de har fel – det kan ju vara tvärtom…

Det finns olika paradigm även inom hälso- o sjukvård, olika förklaringsmodeller o teorier, olika skolor, olika terapier – både fysiska o psykiska – vissa med mer helhetssyn på människan än andra.

Det måste inte innebära att vi i Västvärlden bör förkasta de Österländska teorierna kring hälsa o hävda att vi själva äger den enda rätta teorin – det kan ju vara tvärtom…

Acceptans, tolerans o öppenhet leder till att vi kan samexistera.

Så gör Västerländsk o Alternativ medicin i stora delar av världen – allt för Patientens bästa!

Men i Sverige krävs att Alternativmedicinens ”cirkel” ska passa i den Västerländska ”fyrkant”,  att den ska kunna förklaras med våra Västerländska teorier, metoder o studier. 

Är det självgodhet det kallas?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer leave one →
  1. 08 juli 2011 19:30

    Mycket bra inlägg. Håller verkligen med !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: