Hoppa till innehåll

Urinvägsinfektioner – bagatellartat eller lidande?

05 juli 2011

Jag läste en forskningsartikel om UVI i Omvårdnadsmagasinet nr 3 2011, o reflekterade kring den.

Urinvägsinfektioner är den vanligaste bakteriella infektionen hos kvinnor i alla åldrar. Allra vanligast är den hos äldre kvinnor. Oftast betraktar vården denna åkomma som okomplicerad o bagatellartad.

Lite intressant är att det ses som en okomplicerad o bagatellartad infektion hos en kvinna men ses som en mycket allvarlig infektion hos en man o då alltid leder till omedelbara insatser. Detta ska bero på mannens längre urinrör o därmed större risk att infektionen sprider sig till njurarna o ger blodförgiftning. Min specialistutbildning är inte inriktad åt detta håll så jag kan inte bedöma detta – vet bara att det är så vi ser på det i vården. Men visst har jag haft kvinnliga äldre patienter, o ibland även yngre, som drabbats av att infektionen stigit till njurarna.
En kvinna kan få vänta på behandling, särskilt i äldrevården – symptomen ska vara klart objektiva (feber o förvirring), inte bara subjektiva (sveda o trängningar). Det är inte ens självklart att man i äldrevården får ta en urinsticka numera, att få skicka en urinodling är än mer sällsynt både i primärvård o äldrevård (av kostnadsskäl).

Jag vet att det är olika för olika kvinnor, vissa har större benägenhet att drabbas redan i unga år, en del redan som barn, vissa blir väldigt påverkade o andra knappt alls.
Alla får inte de klassiska symptomen med sveda o trängningar ens som yngre. Akuta buksmärtor, yrsel, kräkningar, allmänpåverkan, diffus feber o s v kan vara andra symptom – hos äldre är plötslig förvirring o inkontinens vanligt.

  • En del säger att det beror på hur kvinnor torkar sig med pappret vid toalettbesök – hygien alltså.
  • Andra säger att det beror på friktion mot urinrörsmynningen vid sexuella aktiviteter, medans vissa anser att just den ”utlösande faktorn” lätt botas genom att kvinnan kissar (sköljer rent) efter sexuellt umgänge.
  • För vissa kvinnor räcker det med att slarva med vätskeintag en dag, en het sommardag än värre.
  • Torra slemhinnor (efter klimakteriet) är ännu en vanlig orsak – om än inte helt vedertagen.
  • I Sverige säger vi att det ger blåskatarr att sitta på något kallt, i Latinamerika säger man att det ger blåskatarr att sitta på något varmt….

Det finns kvinnor som, då de fått förtroende för sin vårdgivare till slut vågar berätta att de fått urinvägsinfektion nästintill varje gång de haft sexuellt umgänge – då är det inte svårt att förstå att livskvaliteten påverkas.

De äldre kvinnorna i studien beskrev att de var väldigt påverkade fysiskt psykiskt o socialt.

Det är hemskt. Inte alls bra. Inte en enda del av kroppen mår bra.
De berättade att de blev nedstämda, oroliga o deprimerade. Det dagliga livet o fritidsaktiviteterna blev väldigt begränsade.
För att begränsa problemen valde många att stanna hemma. De tyckte att de luktade illa o trodde att andra tyckte att de luktade illa.
Flera sa att deras samliv påverkades negativt eftersom de var rädda för att de skulle lukta illa eller läcka urin. Dessutom hade de för ont för att orka med sexuella aktiviteter.

I artikeln framkom att många äldre kvinnor skäms för sin urinvägsinfektion eftersom de trodde att den skulle betraktas som ett resultat av dålig hygien.

Jag tror dessvärre att denna känsla av skam finns även hos yngre kvinnor som drabbas ofta, känslan av ”smutsighet” då infektionen pågår, att ha sig själv att skylla på något okänt sett.
Att vara ”osynligt o subjektivt sjuk” vilket kan ställa till bekymmer på jobbet. Inte tillräckligt sjuk för att sjukskriva sig men ändå i behov av att akut gå till vårdcentralen trots arbetstid för att få diagnos o snabb behandling.

Att drabbas av urinvägsinfektion innebär ofta att känna sig utlämnad, desperat o maktlös.
Denna känsla kunde jag även känna som sjuksköterska i äldrevården då mina patienter drabbades o (oftast den manliga) läkarens policy var att avvakta objektiva symptom o inte se till att äldre ofta har helt andra specifika symptom som är mer diffusa o inte står med i ”regelboken” för symptom.

Det känns underbart att den forskning som artikeln byggde på syftade just till att öka kunskapen hos vårdpersonal o läkare om det stora lidandet som kvinnor upplever vid en urinvägsinfektion. Äntligen någon som ger röst åt denna svaga grupp (äldre) drabbade kvinnor – jag förutsätter att även yngre kvinnor kommer att få nytta av resultaten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: