Hoppa till innehåll

Ättestupa eller god äldrevård? Bakgrund

02 juli 2011

Jag blev färdig sjuksköterska 1996 o har jobbat en hel del i äldrevård, i flera olika kommuner men även i privat vårdbolag samt en kortare period på en geriatrisk vårdavdelning. Jag är nog lite av vad man förr kallade ”hoppjärka”, då jag inte stannar på ett jobb för trygghetens skull om/då uppdraget känns omöjligt/oetiskt.

Jag älskar arbetet med de äldre – så enkelt är det. Samtidigt har jag insett gång på gång att resurser o kunskap oftast saknas till att ge en kvalitativt o etisk god vård. Det handlar inte enbart om de olika boendeformerna, eller hemsjukvården utan mer om övergripande system som inte möjliggör kvalitet. Vill jag bränna ut mig eller bli avtrubbad så ska jag fortsätta – annars måste jag fly äldrevården. Jag valde att byta jobb, igen, o igen, o igen – ty jag upptäckte att flertalet vårdjobb serverar liknande dilemma.

Vill jag se till hela människan – som jag en gång lärde mig i min grundutbildning – är jag ambitiös o noggrann (vilket jag dessvärre har en överdriven tendens att vara)  så ryker det snart ur hårbotten. Eller så tränar jag mig på att begränsa mig o till viss del acceptera ”avtrubbning” på en nivå där jag kan leva med mig själv.

*******************************************

Min egen mor våndas av o till över sin framtid, nu är hon pensionär o det har kommit närmare. Hon besöker äldre bekanta på boenden o i hemmen o upprörs över ensamhet o brister. Hennes slutsats blir ofta, i sin stora frustration o då jag bara kan bekräfta för henne.

Jag: -Ja mamma, så illa är det ställt i dagens svenska äldrevård.

Mor: – Jag önskar att det fanns en ättestupa, det vore renhårigare. Jag vill INTE sluta så där.

Jag: – Men mamma, det var nog inte bättre förr heller….

*******************************************

I vårdfacket nr 4 2011, april (?) var temat äldrevård. De tog upp många olika aspekter o mina tankar gick igång i ämnet, men även i närliggande ämnen. Jag vill ta upp några av dem här i bloggen, lite i taget, de som berör mig o får mig att grubbla. Samtliga kommer att ha huvudrubriken ”Ättestupa eller god äldrevård?”

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: