Hoppa till innehåll

Badmode, kroppsideal o mångfald

01 juli 2011

Förra sommaren grubblade jag en del över badkläder o i november tog jag mod till mig o skrev ett inlägg om badshorts eller speedos på män. Jag erkände att det händer att jag spanar in någon manlig snygg rumpa (!) o att jag då föredrar att se dessa rumpor i speedos – i badshorts syns de ju inte 😉

Min tanke var egentligen att fortsätta tankebanan med ett jämförande ämne för oss kvinnor men det blev aldrig av då, det kommer nu istället.

Jag har genomlevt rätt många olika badmoden trots att jag bara är drygt 40 år. Som litet barn badade jag naken, sen i badbyxor tills någon elak kille hade fräckheten att påstå att jag var tjej (!) o började få bröst…. Jag minns skammen o hur jag därefter gjorde allt för att dölja min kropp i flera år, inte visste jag att jag kunde vara så FEL jag som nästan var som alla andra killar *ler*

Det fanns en tid då bikinin mest bestod av snören (minns ni andra början av 80-talet?) o sen kom topless modet då jag var tonåring. I Colombia i slutet av 80-talet stötte jag på det mest vågade badmode i mitt liv – minimalt med tyg för största möjliga effekt, typ. Där på en strand vid Karibiska kusten såg jag faktiskt string-badbyxor på män för första o enda gången i mitt liv. Jag hade med mig en bikini o en baddräkt hem därifrån men de var alldeles för vågat skurna för att ens kunna användas i Sverige. 

Nu är badmodet alltmer ”städat” liksom o alltmer jämlikt mellan könen – tror jag.

Detta nya att även tjejer har på sig badshorts tycker jag är underbart, att de kan välja att INTE exponera sina rumpor i små bikinitrosor -eftersom männen numera sällan exponerar sina rumpor i speedos = rättvist!

Sen gillar jag att det nu på webben finns badmode för ”mulliga” modeller. Inte för att jag tycker att kvinnan till höger är särskilt mullig men hon är ju inte anorektisk som kvinnan till vänster….

Jag har själv blivit allt kraftigare med åren men har även under tidens gång kommit allt närmare att acceptera mig själv o min kropp precis som den är. Barndomens skam släpper litet i taget 😉

Jag brukar säga att jag föredrar en brun mjuk o go mage – alltså solar jag i bikini oavsett antal kilon jag gått upp eller ner under vinterhalvåret. Dessutom VÄGRAR jag att delta i vårens hets i tidningar o bland kollegor om att gå ner i vikt till stranden – eller ”stå i vassen”.

Jag älskade en kompis grupp på Facebook: – Satsa på bitch 2011 istället för beach 2011. Helt min stil *asg*

Dessutom finns det numera Burkinis – i Australien tycks man ha kommit betydligt längre än oss i Europa då det gäller att respektera o acceptera kulturella/religiösa värderingar o klädkoder. Denna outfit är sannolikt ännu inte så vanlig i Sverige men visst är den VACKER!!!

Dessutom tycker jag att det är helt underbart att många av de flickor o kvinnor, för vilka det tidigare var otänkbart att gå till badhus o strand, nu kan göra det utan att skämmas. Att de kan få lära sig simma, att mammor o barn kan få njuta av vattnet oavsett religion o kulturella värderingar – utan skam – i acceptans för allas olika val i mångfaldens Svergie.

Jag har inte sett så många burkinis i Sverige ännu o de svenska modellerna tycks vara i mer diskreta färger – jag hoppas att detta nya badmode kommer att öka tillgängligheten o kulturmötena då vi tillsammans möter den svenska sommaren!

Jag är präglad av denna vår kultur o i detta kroppsideal, ändå känner jag att det är så absurt att vi är så fastlåsta i tankebanor om att bara en kroppsstorlek är ”rätt”. Det är ungefär som att säga att bara en längd, sexuell läggning, hårfärg, hudfärg, religion, ögonfärg, språk, personlighetstyp, nässtorlek o s v  är ”rätt”…
Hmmm dessvärre är det väl där problemet ligger – att vi har en tendens att vara så förbaskat inskränkta o fördömande mot både andra o oss själva *suck*

B t w – samtliga bilder är stulna på google

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: