Hoppa till innehåll

Är orkidé den mest lättskötta krukväxten?

30 juni 2011
tags:

Så många orkidéer jag tagit död på genom åren, fina växter jag fått i gåva vid olika tillfällen. Jag tänkte att de var de mest svårskötta o omöjliga växter jag stött på. Till saken hör att jag älskar gröna växter o än mer blommande växter – att jag genom min skötsel av dem kan få dem att må gott 😉
Men jag är hopplös på de växter som kräver ”jämn” vattning för att må bra o inte få ohyra. Jag trivs bäst på de som kan glömmas bort tills jag kommer ihåg dem eller ser att de hänger med bladen o är törstiga….

Trots mitt intresse för växter hör jag inte till dem som läser böcker i ämnet… jag är för lat… lär mig hellre av egna o andras misstag o över tid.

Så en påsk för ett par år sedan var jag bjuden till en väninnas o hennes sambo i södra Stockholm. I köksfönstret stod mängder med blommande orkidéer!!!

Därefter har jag samlat på mig orkidé efter orkidé, jag har lyckats få hem ohyra med någon billig planta o jag har (!) lyckats bli av med dem till slut. Jag har lärt mig ett o annat under tiden – sådant som jag inte hade en aning om…

 • Plantera ALDRIG om en blommande orkidé – låt den vara tills den är i vilofas, då kan du plantera om den vid behov.
 • ”Glöm bort” dina orkidéer *ler*.
 • Varannan till var tredje vecka fyller du en hink med kallvatten (o låter den helst stå över natt) – sänk ner hela krukan i vattnet o ”glöm” den där i uppemot en halvtimme… det är inte så noga. Låt den rinna av ordentligt o ställ den tillbaka på sin plats till nästa gång.
 • Självklart kan du använda orkidénäring i vattnet enligt instruktion på paket/flaska/påse.

Detta att de undre bladen vissnar/torkar o kan tas bort är normalt, orkidéerna växer liksom uppåt i sitt eget system:


Då orkidén börjar må gott o gör sig redo för nästa blomning växer nya luftrötter upp, de gamla o torra kan man ta bort någon gång i framtiden… eller så förmultnar de med tiden.


Här  är den nya blomsterstronken på väg:

För att denna nya blomsterstronk ska kunna utvecklas krävs att man inte klippt av den gamla helt då blommorna fallit av. Det är lite som med tulpaner o påskliljor som måste få vissna ner o få kraften tillbaka ner i löken. Då man småningom klipper av den vissnade stronken så gör man det ovanför den 2:a randen – av de som syns på bilden:

Så med jämna mellanrum gläds jag över att knopparna kommer smygande, långsamt öppnas o slår ut o sen oftast står sig i flera månader – jag har en nu där blommorna stått i 3 månader o ännu inte verkar vara nära att ge upp:

Visst är de små universums underverk dessa vackra blommor! -Unika, kraftfulla o detaljrika i all sin prakt – precis som du o jag 🙂

Läs även andra bloggares åsikter om ,

4 kommentarer leave one →
 1. Betty permalink
  04 juli 2011 14:21

  Hej kära du!
  Jag är tyvärr totalkass på att få mina orkidéer att blomma om. Nu har jag 2 som stått gröna i ca 2 år. Men läser din blogg och ska försöka lyckas.
  Jag fick tips av en blomsterhandlare att om man stoppar ner siden eller plastblommor så kan man locka orkidéen till blomning. Värt att testa det med =)

  Tack för hjälpen smultronet

  • 08 juli 2011 21:29

   Hej,

   Vilket spännande tips…. undrar bara…. hur sjutton ska orkidén känna av dessa artificiella blommor??? 😉

   Skvallra gärna om du lyckas!

 2. Lisa Brunnström permalink
  21 oktober 2015 16:54

  Tar man bort luftrötterna eller gallrar man? Har en orkidé som mest är luftrötter.

  • 21 oktober 2015 19:13

   Jag tar aldrig bort något som inte redan är dött. Inte gallra heller alltså…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: