Hoppa till innehåll

Goda dofter kan göra ont – om ”parfym allergi”

28 juni 2011

Som tonåring älskade jag parfymer, då jag var riktigt ung så var det billiga o enkla blomdofter som Liljekonvalj o liknande, o så fanns det något som hette Mysk (?) – minns ni som var unga på 80-talet??

Under mitt år som utbytesstudent i Colombia skaffade jag mig en favorit i min värdfamiljs systers parfym ‘Must de Cartier’ – en betydligt exklusivare doft.
Hon fullkomligt badade i denna parfym varje morgon o jag tog efter så snart jag hade råd att köpa mig en egen… gissar att jag innan dess ”lånade” av hennes (så där som tonåringar gör utan att tänka på ”låna = lämna tillbaka”)

Jag älskade dofter då jag var ung, i slutet av 80 talet gjorde doftoljor  som man hällde i en vattenbehållare ovanför ett värmeljus inträde på marknaden. Kemiska dofter av blandade slag men mysfaktorn var hög o bostaden fylldes av de dofter man ville känna.

Där någon gång började mitt lilla helvete – jag blev alltmer allergisk, men det kom smygande o det tog tid innan jag själv förstod sambandet med dofterna.

I slutet av 90-talet drabbades jag allt oftare av plötsliga o akuta förkylningar, då ögon o näsa rann hejdlöst o jag var tvungen att ha solglasögon tills jag kunde lägga mig o blunda i ett mörkt rum (timmar till dagar). Vid något tillfälle var det en klok person som sa till mig att han tyckte det såg ut som allergi – jag testade att ta allergiläkemedel o symptomen dämpades = sannolikt rätt diagnos.
Men ”rätt diagnos” privat – inte av en läkare, bara av någon som kände igen symptom o mönster. Denna diagnos fanns liksom inte….

Nu finns denna information på sajten mjölkfri.com:

Man räknar med att ungefär sex procent av Sveriges befolkning är överkänslig mot dofter. Det är inte lukten i sig som framkallar besvären, utan den retning av slemhinnan i luftvägarna som det doftande ämnet framkallar. Symtomen liknar de man kan få vid astma eller allergi, men skillnaden vid överkänslighet är att inga läkemedel hjälper. Personer med överkänslighet måste helt enkelt hålla sig borta från dofter de inte tål för att slippa besvär. Därigenom blir de också beroende av en hänsynsfull omgivning.

Detta känner jag väl till – o det är svårt som f-n emellanåt… många känner sig konstigt nog kränkta om jag ber dem att undvika parfymer på jobbet… andra blir förbannade o anser att jag inte ska lägga mig i deras privata doft. Likaså har jag stött på ganska många som envisas med att spraya Glade – en oerhört allergiframkallande produkt:

En del har svårt för ”naturliga” dofter – typ att det luktar bajs på toa efter att någon har bajsat….. ett smart sett att åtgärda bajslukt är annars att tända en tändsticka o låta den brinna ut – ger ingen allergireaktion men bajslukten försvinner.

Andra har svårt att acceptera att det luktar instängt i ett rum o tar fram sprayburken – istället för att helt sonika öppna fönstret en stund o vädra….

Nu har jag tur, jag har bytt arbetsplats o där jag jobbar nu så tar alla kollegor hänsyn – utan att ta illa upp – vilket är helt underbart 🙂

På mjölkfri sajten lär jag mig också att:

Det finns flera former av doftöverkänslighet:

  • Sensorisk hyperreaktivitet (SHR) ger astmaliknande symtom. Vissa former kan diagnostiseras med Capsaicintest (inandning av ett ämne som finns i spansk peppar). Det görs på större sjukhus.
  • Multiple Chemical Sensitivity (MCS) kan närmast översättas till mångartad kemisk överkänslighet eller kemisk intolerans. MCS omfattar överkänslighet för olika kemiska ämnen med symtom från flera organ. Det saknas test som kan påvisa att det handlar om MCS.

Där anser man även att det är viktigt att utreda personer som reagerar på dofter, för att ta reda på om det handlar om astma/allergi eller doftöverkänslighet – detta för att undvika felaktigt medicinering.

Smart!!! Tänk om jag vetat det… om någon primärvårdsläkare vetat det…. Då hade jag inte behövt medicinera med antihistaminer (allergipiller) i så många år.

Numera tar jag ytterst sällan någon allergimedicin, faktiskt är det länge sedan jag hade en sån där extrem allergi reaktion ”utlöst av doften som fick bägaren att rinna över”. Jag känner fortfarande av kemiska dofter o gör allt för att undvika dem, men det är hanterbart. Jag undrar jag, kan min övergång till kinesisk medicin ha med saken att göra?

Läs även andra bloggares åsikter om

2 kommentarer leave one →
  1. 23 december 2011 21:31

    hi dear haw can i fawnd this parfem Miniature Parfum MUST DE CARTIER

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: