Hoppa till innehåll

Vad är en Pixbo säng?

07 juni 2011

Min unge son har ju flyttat hemifrån nu o jag har slutfört operation sanering av tonårsrum. Nu har jag kommit till nästa steg – möblering o trivsamhet 😉

Första steget var att finna en passande säng. Jag letade på blocket i många timmar, funderade, mejlade o funderade lite till. Slutligen hittade jag en annons utlagd i början av april om en pixbo säng.

Damen sa att den fanns kvar, att det verkar som om ingen längre känner till vad 60-talets pixbo säng är o dess fördelar. Jag som vuxit upp med en pixbo säng i gästrummet hemma hos min mor tvekade inte. Jag bad min utflyttade unge son om bär o packhjälp o med gemensamma krafter fick vi in sängen o madrasserna i bilen:

Jag har en liten bil…. som kan göra sig större än väntat. Det var dessutom en av fördelarna med detta sängköp, att den skulle gå att transportera i min bil.

Så här finurligt fungerar Pixbo – en enkelsäng på 80 cm blir snabbt en dubbelsäng på 160 cm. Längs ena långsidan finns dessutom möjligheten att montera på en bräda som ”soffrygg” o ofta (men inte med denna säng) följer en sänglåda där man kan förvara madrass nr 2. På den tiden det begav sig – 60-talet – var det skumgummimadrasser o den ena var vikbar på längden för att passa som soffa på dagtid. Numera är det inte så vanligt med skumgummimadrasser o de jag fick med var bastanta o rejäla, vilket var bra men gör att hela pixbos funktionalitet liksom missas lite.

Så här blev slutresultatet:

Upptäckt nummer två väl hemma var att damen hade missat att madrasserna var 90 cm o inte 80 som utlovat – vilket sannolik kan göra det lite besvärligt den dagen sängen ska nyttjas som dubbelsäng o 10 cm ”hänger utanför” på var sida om sängen….

Men, vad gör väl det om 100 år 😉

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

6 kommentarer leave one →
 1. 07 juni 2011 14:01

  Finurlig säng, men trots att jag är född på 50-talet så har jag inget minne alls av den här typen av säng. Jag har helt enkelt missat den. Men smart är den. Kram

  • 11 juni 2011 18:20

   O då vet du att det finns en gästsäng hos mig om du skulle behöva någon gång… det har ju en tendens att vara aningen fullbelagt hemma hos din dotter 😉

 2. Monica permalink
  10 juni 2011 13:52

  Denna soffa är genial! Var i nästan samma sits som du – barnen hade flyttat ut i gäststugan på landet och ett gästrum i stora huset skulle inredas. Grannarna hade satt upp en lapp om en pixbosoffa för 100 kr och när jag såg den blev jag nästan religiös – under deras överdragstyg fanns det röd/rosa originaltyget, designat av Marjatta Metsovaara, kvar!!! Jag fick trots mycket tjat på föräldrarna aldrig någon pixbosoffa till flickrummet, men nu står min vackra rosa soffa på plats och jag älskar den!

  • 11 juni 2011 18:30

   Hej, vilken underbar historia!

   Vill o kan du så skulle jag gärna publicera en bild på din pixbo soffa i ”orginalutförande” för dit kommer jag aldrig med min.

   • Monica permalink
    13 juni 2011 09:11

    Så gärna – hur bär jag mig åt för att du ska få bilden?

   • 13 juni 2011 20:30

    Härligt 🙂 skickar dig ett mejl strax!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: