Hoppa till innehåll

Att rädda eller krossa ett kryp… det är frågan….

03 juni 2011

Min vuxna dotter är djurvän men framförallt vän av småkryp:


Sist hon var hemma hos mig så räddade hon en stackars humla som förirrat sig in i köket o hysteriskt flög mot köksfönstret för att komma ut. Jag tror att det är en buddhistisk tankeådra i henne, men hon tycks se det mera som en etisk fråga – ungefär som med hennes aktiva val att vara vegetarian o nästan enbart äta ekologiskt.

Efter att hon räddat den lilla humlan så såg hon denna ”fläck” på min köksvägg:

Oups! Jag tog på mig mordet utan tvekan – jag är ganska effektiv o ger mig aldrig i kampen mot en levande mygga. Det är den eller jag liksom.

Ett par dagar efter denna episod så satt vi på ett café i Gävle med min dotterns vänner o hon berättade för dem hur groteskt jag är på att mosa oskyldiga kryp… då kunde jag inte låta bli att spä på med att jag dagen innan helt med flit krossat ett antal sniglar som åt upp mina trädgårdsodlingar.

Dottern: – Men inte så där som din morbror gjorde förra sommaren väl? Med flit? (Han hoppade runt på sin trädgårdsgång o sa oups vid varje knastrande nedslag till min dotters fasa)

Jag: – Jupp, knaster o gegg! Men med ett fingerknäpp!

Dottern o hennes väninna – som om möjligt är ännu mera djurvän – stirrade häpet o misstroget på mig.

Jag: – *asg*

Hmm, det är nog bara att erkänna att jag har en ondskefull sida i mig. Flygande kryp som tirriterar mitt luftrum, mitt ”personal space”, eller kryp som sabbar i min trägård – då har jag ingen gräns liksom. Konstigt egentligen då jag är en ganska fridfull kvinna…

Men jag ska allt erkänna att jag skäms o skräms lite av mig själv då jag mosar sniglarna som äter upp häckens innandöme så att den dör bit för bit…. de är så många som kravlar omkring där i mitten av buskarna, i olika storlekar från små pytte sniglar till flera centimeter stora.

Någon som vet vad det är för sorts snigel o varför de absolut vill äta upp min häck? Hur man blir av med dem utan att massakrera manuellt? 

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

One Comment leave one →
  1. Djurvännen permalink
    16 juli 2013 22:15

    Jag är också lite av en djur och småkryp Vän! Om jag ser en stor spindel på väggen vill jag hellre hjälpa den ut än döda den. Det även fast jag tycker de är ganska ekliga! Jag kan till och med få lite skuldkänslor när jag slår en mygga och den inte dör direkt. Men alla varelser har ju ett liv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: