Hoppa till innehåll

Kinesisk medicin i Uppsala – öppet hus o mina tankar

31 maj 2011

I lördag hade Silkesvägens mottagning för kinesisk medicin öppet hus på sin nya mottagning.

Utan att ha gjort reklam för evenemanget annat än från vän till vän på Facebook o via patienters privata spridning så blev besökarna många i den till mottagning omgjorda ettan.

Dessa centrala lokaler – klicka här för länk till kartbilden – som Marco flyttade mottagningen till under våren är ljusa o vackra – inbjudande för själen.

Det bjöds på god mat, kaffe o hembakt – men viktigast av allt samvaro o goda samtal i stor åldersspridning. Unga föräldrar med barn från 6 månader o uppåt till pensionärer, minst fem olika nationaliteter representerades dessutom.

Intresset för o tron på kinesisk medicin växer!

Jag har tidigare lite då o då skrivit om M* här i bloggen, om insikter som landat i mig o om misslyckade kinasoppor…I november 2009 var jag på en föreläsning Marco o en vän till honom höll i ämnet.

Marco har utbildat sig i England under många år o är förutom akupunktör specialist i kinesisk örtmedicin, han ställer diagnos enligt kinesisk medicinsk tradition – t ex:

  • Lyssnar på röstens alla aspekter
  • Ser på t ex hudfärg o tunga
  • Känner på pulsarna på handleden
  • Känner av o in den personliga doften

Marco ställer frågor – lyssnar på patientens svar – han har en helhetssyn som den Västerländska medicinen inte kommer i närheten av. För mig som är skolad inom Västerländsk medicin o jobbar i svensk hälso- o sjukvård är det ofta frustrerande med avsaknaden av helhetssyn vilket jag bloggade om i september 2008.

Första gången jag gick till Marco hade jag med mig ett helt A4 papper fullklottrat med en massa olika fysiska o känslomässiga bekymmer – sånt som jag aldrig skulle kunna ta upp med min husläkare… Läkare på våra vårdcentraler föredrar ett symptom i taget, har jag flera olika hälsobekymmer så ombeds jag boka en tid för vart o ett, typ. Pappret var  fyllt som en ”brainstorming” över allt möjligt, även viktiga livshändelser, sådant som ger mig kraft o sådant som tömmer mig på kraft. Allt jag kunde komma på som kunde påverka min hälsa.

Då kinesisk medicin har en helt annan begreppsvärld än den Västerländska medicinen är det inte lätt att intellektuellt förstå diagnosen för oss som inte känner till den. Jag insåg ganska tidigt att jag behövde släppa taget om min vilja att förstå allt enligt min Västerländska skolning o istället lita på denna uråldriga kunskap som funnits i flera tusen år – betydligt längre än vår Västerländska läkekonst.

En väninna sa mig nyligen att då symptomen syns o är mätbara i Västerländsk medicin så har sjukdomen redan intagit kropp o själ till 70 %. I Österländsk medicin däremot så strävar man efter ett balansera kroppen förebyggande så att sjukdom aldrig får fäste.
Självklart tar det tid att balansera våra kroppar efter dessa uråldriga kunskaper o traditioner då vi hunnit skapa djupa obalanser under våra liv innan vi byter fokus o tar hjälp av den Österländska medicinen. Det handlar heller inte om att ta ett piller för att få bort symptomet för några timmar o lura kropp o själ att symptomet inte finns, att vi kan fortsätta som tidigare. Österländsk medicin går djupare än så o strävar efter att behandla roten till symptomen o inte ”bladet längst ut på trädets gren”.

Vill du ha kontakt med Marco för behandling så kan jag självklart förmedla den!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: