Hoppa till innehåll

Tack Patrik Sjöberg för din historia med dina ord

02 maj 2011

Jag ser ju inte på TV… o lyssnar sällan på radio… alltså missar jag en hel del nyheter… dessutom är jag helt ointresserad av sport. Men via min vän Brittas blogg läste jag om Patrik Sjöberg som trätt fram med sin livshistoria, o Britta har länkat vidare till sin dotter/min vän Fatou som bloggat om Patrik Sjöbergs självbiografi.

Britta skrev: ”Du är inte sjukare än dina hemligheter”  i sitt inlägg om Patrik Sjöberg:

Den dagen han orkar tala om sanningen inte bara för sig själv utan också till omgivningen börjar hans läkning. Det är ett steg tillbaka att söka den tillit vi behöver för att växa.

Ett 12-stegs-begrepp som Britta o jag pratat om tidigare till stor glädje för mig o som jag alltid bär med mig. Att släppa taget om hemligheterna är stort o kraftfullt – att duga med allt vi bär på, både i nuet o i våra känslomässiga ryggsäckar.

Jag anar all den rädsla Patrik Sjöberg o övriga berörda idrottare måste ha känt inför att träda fram. Allt det motstånd o alla de protester o avståndstaganden de måste ha mött då de fattat sina beslut att berätta.

Att träda fram o ange en ”högt aktad” idrottare o tränare, som inte ”kan försvara” sig då han hunnit dö, som förövare ses knappast med blida ögon av övriga närstående o av idrottssamhället.
Det är känsligt, jag vet, men ibland är det så att det är ”omöjligt” för barnet att berätta förens förövaren dött. Då äntligen kan den makt förövaren hade över barnet minska till en hanterbar nivå. Detta barn som då levt i en vuxen kropp i många år.

En stor eloge till Patrik Sjöberg, o övriga killar, som gått emot sina rädslor o sin skambarnets skam att ha utsatts o inte berättat ska läggas där den hör hemma, hos förövaren.

Jag gissar att det kommer att betyda mycket för många andra killar/män som aldrig vågat berätta av rädsla o skam. Att en stor idrottsstjärna vågar kliva fram o blotta sin trasighet o sin styrka på detta sätt är gott.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

6 kommentarer leave one →
 1. 02 maj 2011 08:14

  Du skrev så fint om Patrik och hans mod så jag blev rörd till tårar. Förutom att jag kan skriva under på dina fantastiska ord. Du är också en kvinna fylld av mod. Kanske är det därför du känner igen mod när det visar sig. Kram din vän Britta

 2. torgust permalink
  02 maj 2011 12:07

  Vill bara instämma i Dina och Brittas ord!

  Varm kram

 3. 04 maj 2011 10:29

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: