Hoppa till innehåll

Yin o yang – inte bara manligt o kvinnligt…

22 april 2011

Jag har intresserat mig för Traditionell Kinesisk Medicin (TCM) i ett par år nu o regelbundet gått på behandling (hos bloggpseudonymen M* – Marcus)  på Silkesvägen – Kinesisk medicin.
Bloggen är under uppbyggnad i snigelfart…. *ler* Marcus föredrar att ständigt fördjupa sig i Kinesisk medicin o ge behandlingar på sin mottagning framför att blogga. Tanken var ursprungligen att jag skulle försöka bygga en hemsida åt honom, men jag känner mig så okunnig på området att det projektet dessvärre inte ens går i snigelfart….


Hur som, i fredags var jag till Marcus mottagning på Kungsgatan i Uppsala o fick välbehövd behandling.

Då jag satt i väntrummet en liten stund innan, o landade efter cykelturen dit, bläddrade jag i en bok jag läst en hel del i då jag till och med köpt den själv.

I slutet av boken hittade jag en ordlista jag aldrig tidigare sett:

Yin – symboliserar kvinnligt, kyla, stillhet, reflekterande.

Yang – symboliserar manligt, aktivitet, rörelse o värme.

Marcus har genom åren vid ett o annat tillfälle sagt att jag har gott om Yang o behöver odla Yin.
Nu äntligen gick det upp ett ljus i min värld 🙂

Plötsligt insåg jag att dessa begrepp är vidare än jag anat o insett Min förförståelse då det gäller Yin o Yang har alltid varit självklar – kvinnligt respektive manligt.

Då jag redan som litet barn trodde att jag borde ha fötts till pojke (den planerade Nils Robert) o liksom kom i fel förpackning till min familjo sen var pojkflicka hela min uppväxt… aldrig riktigt förstod mig på tjejer o inte förens i slutet av tonåren mötte mina första väninnor. Då jag alltid uppfattats, o uppfattat mig själv som lite manhaftig – typ – med svårigheter att uttrycka min kvinnlighet, av ovana o prägling sannolikt så trodde jag hela tiden att det var detta Marcus påpekade *ler*

Jag log stort då jag berättade detta för Marcus under behandlingen. Tänk vad ord o våra olika förförståelser inför dessa kan göra skillnad!

Det var ju inte alls den aspekten av Yang han påpekat för mig. Det var min ständiga aktivitet o rörelse, att jag behövde  odla/kultivera stillhet o reflektion – vila mer o tillåta mig känna in mer i nuet.

Hmmm, sött 😉

Nu har jag i ett par år odlat o övat att våga vara mer kvinnlig, klä mig mer kvinnligt o synas mer. Övat mig på att sluta gömma mig i mörka o murriga kläder som döljer min kropp o gör mig osynlig bland folk.
Nu då jag är framme i en yttre bild av mig som stämmer överens av en inre bild av mig så gick ljuset upp – det var inte den aspekten Marcus (o många andra) syftade på *asg*

Så, nu är det dags att odla stillhet o ännu mera reflektion. Kyla, njae det är inte min grej – där säger min förförståelse blankt nej, jag vill hålla mig till värme.

Att leva är att lära. En dag i taget. Underbart!


Vill du prova på en konsultation/behandling hos Marcus?
Mejla mig så får du mer information!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: