Hoppa till innehåll

Sångfågel stör sina grannar (?) – får man öva sång i sin lägenhet?

23 mars 2011

Som jag tidigare berättat så deltog min dotter i höstens webbjokeruttagning på SVT (tyvärr finns inte musikvideon kvar på webben). Hon har alltid sjungit, sedan hon lärde sig prata faktiskt, o många är de videosnuttar med sjungande tös på de privata barndomsfilmerna.

Då hon fyllde 21 fick hon ett antal sånglektioner, hos en duktig sångpedagog här i stan, av sin pappa. Dessa lektioner är guld värda för henne o hon njuter o utvecklas av dem.
Dock, om dessa lektioner ska ge utbyte krävs att hon övar under veckorna som går mellan lektionstillfällena.

Min vuxna dotter bor sedan ett par år i en andra hands etta i ett äldre hus i de östra stadsdelarna. Området är mysigt o omgivningarna är lummiga, det är trivsamt o nära till jobbet för henne – helt perfekt läge. Tyvärr har lägenheten ett antal nackdelar:

 • Den är iskall på vintern o går inte att få varmare
 • Det bor kryp i byggnadsmaterialet i de gamla väggarna
 • Det är mycket LYHÖRT

Så här såg det ut på dotterns FB logg för en tid sedan:

Fk#!1t@9jkl22%¤¤!! pensionerade granntant knackar i väggen redan kl SJU, tycker jag ska sluta öva. Någon som äger ett ljudisolerat rum långt från gnälliga kärringar, där man kan spräcka glas om man så önskar?

Sen började kompisarnas kommentarer….

 • Sätt upp äggkartonger o mattor på väggarna som ljudisolering…
 • Om någon kollar upp när hon fyller år så ger vi henne en hel kartong öronproppar i födelsedagspresent…
 • Vem bryr sig, du har rätt att låta till 22 i Sverige…
 • Skaffa henne ett ”sött” internetabonnemang  så hon får något roligare att göra…
 • Du låter väl som en kråka =)

Det är lätt att se det hela som ett skämt, ett pytte-bekymmer liksom, men egentligen är det ganska hämmande.
Hur mycket ljud får man göra i sin lägenhet? Hur ofta? Hur länge?

I slutet av november förra året fick jag klagomål om störande musik från min lägenhet, vilket jag skrev om här. Det var min unge son som spelade HÖG musik på eftermiddagarna innan jag kommit hem från jobbet (o jag förstår att mina grannar klagade – jag hade gjort detsamma). Samtidigt – jag hade varit glad att få kännedom om problemet av grannarna – han spelade ju aldrig högt då jag var hemma så jag hade ingen aning…. Ynglet spelade alltså musik på dagtid o enligt brevet från bostadsföretaget så gäller regeln: ”hänsyn skall man visa hela dygnet”.

Men hur gör man i praktiken då grannarna klagar på att man övar sitt instrument (sång) kl 19 en vardagskväll? Vad får vi göra i våra lägenheter? O vad får vi inte göra? Att min dotter sjunger högt då hon övar vet jag – det är liksom det som är själva övningen. Att det inte alltid är vackert då man ”övar” samma moment gång på gång förstår jag också.

Dottern kom hem till min lägenhet i förra veckan för att öva här istället, hon vågar inte längre ta en ton i sin egen bostad ens på dagtid.
Jag bor i en trea. Jag la mig för att vila/sova lite medans hon övade i vardagsrummet, mellan henne o mig fanns då två dörrar o en hall på 1,5 meter. Jag tänkte att det skulle bli svårt att kunna vila…. men jag hörde henne svagt i bakgrunden endast då hon tog de högsta tonerna i skalan o jag somnade lätt.

Är det hennes sång eller ljudisoleringen i huset hon bor som är problemet?
Eller är det granntanten som har låg acceptansnivå?

Idéer? Tips? Lösningar?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer leave one →
 1. Carina permalink
  08 april 2014 21:00

  jag är glad att du tar upp detta ämne. Jag satt precis och sjöng och spelade på min ukulele. Dvs inga trummor, ingen bas från ngn baslåda eller stereo som stod på, utan bara enkel sång från en tanig ukulele. Grannen knackade i väggen innan första sången var slut.
  Jag tog väldigt illa vid mig. Dels för att grannen på något sätt gjorde intrång i mitt liv när jag hade en kreativ stund för mig själv och dels för att jag betalar hyra här precis som grannen och de kan kommunicera ut sitt missnöje på ett bättre sätt än att knacka i väggen mitt i min musik. Jag känner mig påhoppad och kränkt. Nu är jag också otrygg i mitt eget hem då jag knappt vågar tala i telefon. Imorgon kommer jag plinga på hos grannen och ta en diskussion. Så här gör man inte. Din dotter ska inte behöva åka hem till någon annan för att öva på sin sång. Har man problem med att bo i lägenhet får man själv flytta. Hoppas verkligen det löser sig för din dotter och jag lider verkligen med henne. Det finns nog fler som gör. ❤

 2. Jonas Helander permalink
  04 november 2014 15:01

  Se detta prejudikat från högsta domstolen gällande övning hemma på amatörnivå. När det gäller andrahandskontrakt kan det vara känsligt, men stå på er.
  http://www.notisum.se/rnp/domar/hd/HD991574.htm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: