Hoppa till innehåll

Vårdcentral i förändring – Äntligen!

20 mars 2011

Jag tog mig iväg till min Carema Vårdcentral häromveckan. Det har faktiskt hänt en hel del positivt på denna Vårdcentral:

 • de har ökat sin tillgänglighet med dagliga öppna mottagningar
 • de har anställt ordinarie läkare
 • de har en ny chef som tycks både engagerad o serviceminded

Nästan så jag blir imponerad faktiskt. Hur har de tänkt? Vem har visionerat fram strukturen? Vem har varit stark nog att driva igenom den?

Det vanliga är sannolikt ännu att man ringer till rådgivningstelefonen o får en tid eller råds att gå till drop in alternativt öppen mottagning.

Drop in tiderna är främst prioriterade för små barn o äldre som inte orkar vänta så länge – klokt o bra med tydlighet! Det kan säkerligen tydliggöras ännu mer via information till oss patienter hur ni tänker o vill ha det för allas vårt bästa.

Detta att gå till öppen mottagning är intressant, då får man först ta en nummerlapp o sen träffa en sjuksköterska som kan ge egenvårdsråd eller boka in en tid till läkaren – utifrån hennes bedömning.
Bra tänkt Carema!
Sen kan jag nog tycka att om man avsatte mer tid per patient för en grundligare anamnes/status så skulle ni kunna vinna ännu mer tid… sjuksköterskor är oftast oerhört kompetent o kan se till helheten… fast, hmmm, det är nog inte tid ni vinner på – det är antalet läkarbesök som ger vinst. Det är det ekonomiska styrinstrument som skapar problemet..

Den nya chefen (Nasrin?) hörs o syns i lokalerna på ett positivt sätt. Hon sitter o jobbar med öppen dörr o visar sin tillgänglighet o sitt intresse för både patienter o personal. Kliver in o assisterar, ger råd o stöd till alla, proffsig o serviceminded.
Då jag var där satt hon med telefonrådgivning – avlastade sina sjuksköterskor alltså! Men jag har också fått berättat för mig (av andra patienter) att hon kliver in o assisterar läkarna då det behövs. En aktiv o delaktig chef – Bra rekryterat Carema!

Såg jag då något jag reagerade negativt på? Hmm, jo både jag o medpatienter ställde oss frågande ute vid receptionen… hade de öppet? Var det bara att knacka o kliva in? Störde vi? Där var glasdörren stängd o personalen gjorde inga tecknen på att se eller höra oss, vinka in oss eller be oss vänta….
Här finns alltså lite kvar att göra. Personalen är trevlig o bra, serviceminded o proffsiga även i receptionen – då man väl tagits omhand – men det första intrycket kan behövas slipas på en del. Receptionen är den första porten utåt som vi patienter ska passera – viktigt alltså!

Denna vårdcentral var välfungerande då Carema tog över, sen kördes den i botten med hyrläkarkaoset o nu är jag positivt överraskad – vad personalgruppen lyckats åstadkomma på så kort tid. Nu önskar jag alla på Carema Liljeforstorgs Vårdcentral arbetsro o fortsatt kreativ utveckling för allas bästa.

Att jag som sjuksköterska är lite petig (?) med hur jag blir bemött i vården har jag nyligen skrivit om här.

Jag tycker att det är tragiskt att allt fokus ligger på att endast läkarbesök ger pengar till företaget, vilket tyvärr innebär kvantitets läkarbesök istället för kvalitets läkarbesök för oss ”kunder”. Men jag inser att detta inte är unikt för denna min privata vårdcentral, detta är en generell nationell politik som förs i svensk hälso- o sjukvård.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer leave one →
 1. Lasse Källström permalink
  21 mars 2011 08:20

  Hej
  Det var väldigt trevligt att läsa din blogg och uppskattande kommentarer om Nasrin och hennes medarbetare. Dom har gjort underverk.
  Hälsar
  Lasse Källström
  Carema sjukvård

 2. Nasrin Abar permalink
  22 mars 2011 17:02

  Verksamhetens mål är att patienter som besöker oss ska vara nöjda med vår insatser och det ska vara lätt att komma i kontakt med oss, få bästa service och vård av hög kvalite. stort tack för att du har uppmärksammat oss och är nöjd med våra instser. Detta gör att vi jobbar ännu hårdare för att nå målet. Vi är medvetna om att det finns brister i vår verksamhet. Genom era synpunkter kan vi bli bättre på det vi gör.

  Stort tack
  Det värmer oss
  Personal på Carema vårdcentral Liljeforstorg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: