Hoppa till innehåll

Att som sjuksköterska gå in i patientrollen

09 mars 2011

Jag ligger fortfarande till sängs…. Nu är inte febern o hostan värst, även om hostan gärna får ge med sig snart… rösten kommer o går beroende på hur mycket slem som täcker… nu är det som så ofta då jag blir förkyld – en hypersensitivitet i ögon o näsa tillkommer:

Ögonen rinner oupphörligt o får näsan att svämma över. Ligger jag still på rygg i min säng i mörklagt rum o bara blundar så ger det med sig. Öppnar jag ögonen så drar det igång. Jag smörjer in huden runt ögonen o näsan med vitt vaselin för att skydda, annars blir den snart irriterad o sårig. Tittar jag på en lampa, dataskärm eller en mobil display är det helt kört efter ett par minuter.

*suck*

Så nu ligger jag o lyssnar på ljudböcker. Kan inget annat. Går upp o värmer en matlåda till lunch, kokar ägg o brer en smörgås till kvällsmat. Dricker min ingefärsbrygd o VILAR.

Så efter två veckor på nya jobbet ligger jag då hemma o än har det inte vänt. Kan jag inte ha ögonen öppna så kan jag inte sitta vid en dataskärm eller i ett rum med tända lampor en hel dag o då klarar jag heller inte bilkörningen dit.
Detta känns skit förstås, jag som är van att vara sjuknärvarande uteblir efter redan två veckor – vad ska de tro?! Att jag är mänsklig kanske….gummiklubba o ångest….

Hoppas kunna ta mig in till en läkaren på min Carema vårdcentral idag, om de släpper in mig, om de ger mig en tid, om de inte tycker att jag beklagar mig i onödan. Jag som ger mina egna patienter rådet att ligga still o vila ut förkylningen o själv inte kan ge mig till tåls.

Det drygast med att invänta att träffa en läkare är att jag inte kan självmedicinera fritt…. då har jag ju redan påverkat det han har att ta ställning till o bedöma…. vilket gör att han tror att jag hittar på…vilket gör att det kan ta ännu längre tid att få det att vända.
Denna förbannade misstro mellan patient o läkare, mellan läkare o patient. Då en läkare som träffar mig 5 minuter tror sig ha patent på min helheto då jag som sjuksköterske/patient vägrar acceptera denna inställning…

Fortsättning följer…

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: