Hoppa till innehåll

Brämhults smoothie – bluff eller båg?

08 mars 2011

Jag har många gånger förundrats över hur lättlurade många av oss konsumenter är….

Kloka o medvetna vänner o släktingar till mig som köper nyttiga juicer eller smoothies o bara läser texten med stor stil på etiketten. Även jag köper dessa juicer ibland. Min favorit är den med jordgubb o lime smak…. o den är säkert åtminstone nyttigare än ICA´s ciderläsk med samma smak.

Häromdagen hade den lilla lokala ICA butiken utförsäljning på Brämhults smoothies o juicer, sådana där utgångsdatum var dagens eller de näramste dagarnas. Det är en rätt bra grej tycker jag o väldigt billigt med 5 kr flaskan. Jag unnar mig att hälla i mig ganska obegränsat med smoothie/juice de dagarna *ler*

Nu köpte jag Brämhults Jordgubb & passionsfrukt´s smoothie ”säsongens smoothie”. På sidan av flaskan står det:

Vi blandar de frukter o bär som smakar bäst för säsongen.
Just nu är det jordgubbar o passionsfrukt. För att släcka törsten, toppade vi det hela med ananas.
Mmmmm, tänker du. Vi håller med.

Hmm, tänker jag:  ”säsongens smoothie” är det verkligen säsong för jordgubbar o passionsfrukt i Sverige i början av mars????

Visst är det väldigt tydligt på bilden att smoothien består av jordgubbar o passionsfrukt????!!!!!

Sen reflekterar jag:

”För att släcka törsten TOPPADE vi det hela med ananas.”

Skulle ananas vara bättre för törstsläckning än jordgubbar eller passionsfrukt???? Att den ena eller andra slags frukten skulle vara bättre eller sämre på törstsläckning tror jag inte på….
Jag älskar färskpressad juice, kanske delvis av nostalgi från mitt år som utbytesstudent i Colombia då färsk fruktjuice var den vanligast drycken… o köper faktiskt passionsfrukt av o till o gör egen juice på den hemma.

Då jag vände, nyfiket, ännu lite mer på flaskan hittade jag orsaken till Brämhults påstående om ananas ”toppningen” i listan över ingredienser:

Som ni kan se den första ingrediensen o därmed den största mängden innehåll procentuellt sett är ananasjuice. Frågan är hur stor del av denna smoothie som består av just den billigaste ananasen?
Mosad banan OCH juice av passionsfrukt är 4% av innehållet
Krossade jordgubbar är 35% av innehållet.
Alltså; Brämhults smoothie med säsongens smak av jordgubbar o passionsfrukt består av:

61 % ananas juice
35%  krossade jordgubbar
4 % mosad banan & juice av passionsfrukt

På innehållsförteckningar måste tillverkaren alltid skriva den produkt med högst innehåll först –  så hur många procent passionsfrukt denna säsongens smoothie av jorgdubbar o passionsfrukt verkligen innehåller är en intressant fråga… eftersom man inte ens väljer att presentera en siffra o dessutom nämner den sist i förteckningen. Kanske 2,5% banan o 1,5% passionsfrukt???

Hur Brämhults har mage att kalla denna smoothie för jordgubbar o passionsfrukt då den borde heta Ananas juice med krossade jordgubbar (smaken av banan o passionsfrukt känns ju ändå inte igenom ananas smaken)

Nu menar jag inte att smaken är dålig – inte alls, jag har hällt i mig nästan 1½ liter av den. Det jag vill påtala är lögnen på etiketten – detta anser jag är vilseledande o falsk marknadsföring = både bluff o båg.

Detta görs inte bara av Brämhult förstås, kika lite på era juiceförpackningar, läs det finstilta o förundras ni med…. allt kan säljas med reklam o rätt tryck 🙂

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: