Hoppa till innehåll

Dryck vid hosta o ont i halsen

07 mars 2011

I fredags på väg hem från jobbet slank jag in på ICA, jag kände i kroppen vad som var på gång o ville förbereda mig.

Jag minns inte nu vem som lärde mig detta ”recept” då jag använt det i många år. Det är inte från Colombia i alla fall för där använda vi någon slags brun socker klump som mixades med något annat jag inte längre minns… Kanske är detta en Centralamerikans variant?

Hur som. Färsk ingefära delas o skalas, jag tog den lilla avbrutna klumpen. Sen skärs den i mindre bitar o får sjuda i vatten på spisen i 10-15 min.

Saft o fruktkött från 1-2 citroner jag la till en halv apelsin också för skojs skull denna gång.


Jag brukar hälla det varma ingefärsvattnet över citronpressen lite i taget för att få med mer fruktkött o sen över i en kanna. Väl i kannan blandar jag i honung i den mängd jag vill eftersom honung inte är min favorit blir det inte så mycket, medans mina barn älskar honung o har i betydligt mer.


Sen dricker jag denna ”jucie” som liksom river i halsen på ett mjukt sätt, gärna värmd i mikron.

Vad den är bra för?

Hmmm, jag tycker att den lindrar i halsen, hjälper mig att få loss slem o dämpar hosta.
Jag vet från min sjungande vuxna dotter att den hjälp henne att kunna sjunga vissa gånger då hon borde ha avstått för stämbandens skull.

Nu är det ju så att tro ofta är halva medicinen *ler* men som sjuksköterska vet jag ju att alla dessa slemlösande preparat som finns att köpa på apoteket lika gärna kan bytas ut mot varmt vatten… så varför inte blanda i lite ingefära då samtidigt…. O att dämpa hostan är ju underbart nattetid men inte så smart långsiktigt då slemmet faktiskt behöver få komma upp ur luftrören istället för att ligga o gro nya värre kusar där nere i lungorna – typ.

Hmm – jag har faktiskt en vän M* (som jag på egen hand adopterat till bror) som studerat bland annat örtmedicin i England…. jag ska allt be honom kommentera detta inlägg med sin specialist kunskap 🙂

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer leave one →
 1. fikadax permalink
  07 mars 2011 10:20

  Hej, går direkt till kylen och hämtar ingefära, citron mm för att pröva denna härliga brygd, tack! Önskar dig en bra dag. Anneli

  • 07 mars 2011 14:39

   Hoppas den smakar!

   Tack, det behövs 😉 Klarar av att öppna ögonen i fem minuters intervaller idag… *ynk*

 2. 07 mars 2011 13:13

  Ingefärsdricka används i kurerande syfte också i Gambia. Naturligtvis mot förkylning, men eftersom det tycks hjälpa mot det och många gambier är vidskepliga i största allmänhet så finns det inte gränser på vad gambier anser att ingefärsdricka hjälper mot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: