Hoppa till innehåll

Jag tycker man borde få BETALT för att pendla med upptåget i rusningstid

24 februari 2011

Onsdagen den 16 februari köpte jag mitt kombinerade UL/SL månadskort o påbörjade mitt dagpendlande till norra Stockholm – efter mina 10 veckors betalda ”semester”. Jag har bloggat en del om detta pendlande… tänkte mig att jag skulle föra någon slags statistik för hur det fungerar….

Tisdag kväll var jag inne på min 5:e dag som pendlare, varav bara fyra har varit rena arbetsdagar. O jo, tisdagens resor har flutit på bra, i och för sig o konstigt nog… Det är bara det att även när det för ovanlighetens skull fungerar tidsmässigt o inga förseningar ställer till det med missade tåg o inställda tåg, fel på växlar o fel på vagnar, brist på personal eller vad det nu kan vara mera – så är det KNÖK fullt i vagnarna.

Att betala för att stå ihopträngd på ett tåg i 30 minuter. För att tvingas genomleva trängselhysterin då tågdörrarna öppnats o alla försöker vara först in för att kanske välsignas med en sittplats. Det är inte lika groteskt som det var vid uttagningen till idol i Stockholm i våras men ändå… Vuxna människor som kämpar sig fram med armbågarna för att få en sittplats på bekostnad av någon annan.

Jag har läst om att pendlingen mellan Uppsala o Upplandsväsby ökar o ökar – sannolikt är väl då att UL drar in mer o mer pengar på månadskorten (?) Att tågpersonalen inte kan ta sig runt i vagnarna o ta betalt i rusningstid (på grund av trängseln) tycker jag är helt rimligt, det skulle vara oförskämt att ta betalt de turerna.  Men pendlarna betalar sina månadskort oavsett trängseln….

Jag tycker faktiskt att man borde FÅ betalt för att utsätta sig för denna trängsel o säkerhetsrisk. Bussar har begränsningar på hur många passagerare man får ta ombord, andra fordon likaså…. till viss del för risken att folk ska skadas vid häftiga inbromsningar.
Hur kommer det sig att upptåget inte har några säkerhets regler? Eller att UL inte helt sonika använder sina inkomster från pendlarna till att förlänga tågen med fler vagnar?

Jag har inte orkat skriva till UL för att klaga denna gång, för ett par år sedan då jag pendlade gjorde jag det o fick någon extra biljett här o var… men då gick mycket av tiden på tåget åt till att skriva klagobrev.

Jag vill inte vara i klagolåten, i den negativa förväntningarnas värld – där jag alltid undrar hur lång tid resan ska ta varje gång, om jag ska få sitta o vila. Jag vill vara i här o nu, i glädje o avkoppling – även då jag pendlar.

Så tisdag kväll gick jag till UL´s biljettbutik på Uppsala station. En kvinna stod o skulle precis köpa sitt månadskort UL/SL o jag stoppade henne mitt i – erbjöd henne att istället köpa mina kvarvarande 3 veckor för för mindre än halva priset. Hon nappade direkt 🙂

Personalen i UL butiken såg lite frågande ut o jag tittade tillbaka o sa helt sonika: Jag är inte nöjd med er ´kvalitet´.

Så nu kommer bilen fram ur garaget igen, ljudböckerna är nedpackade o kaffet kommer att intas längs E4:an – köbildning av o till, javisst men det kan jag leva med 😉

Här efterfrågar P4:as Upplandsnytt klagomål mot pendlingstrafiken.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: