Hoppa till innehåll

London River – då en förälders oro förmörkas av islamofobi

01 februari 2011

Redan i våras såg jag en artikel om denna film o blev nyfiken. Vissa kritiker anser det vara en film för ”de redan frälsta” o jag tillhör väl den gruppen antar jag…

Nu äntligen har jag då lyckats komma över filmen o dessutom tagit mig tid att sätta mig bekvämt i fåtöljen o se den, inlindad i filtar, då jag kände mig lite hängig o frusen.

Filmen berättar om två föräldrar som tar sig till London efter tunnelbane o bussattentaten sommaren 2005 o letar efter sina vuxna barn. Samtidigt visar den upp islamofobi o rädsla för annan hudfärg, typ.

Jag känner igen mig i mammans oroliga telefonsamtal då hon söker sin dotter på mobilen. Hur man pendlar mellan vädjande ”hör av dig” till frustrerade ”för fasiken ring – jag är orolig” samtidigt som man tänker tanken att något faktiskt kan ha hänt ens ”unge”. Jag har varit i den katastroftanken/känslan många gånger…

Det är inte en lätt film, en sådan som man sätter på för att koppla av en fredag kväll tillsammans med familjen eller vänner. Mer en film att se, reflektera o samtala om – för de som är intresserade av ämnet. I det kan jag ge kritikerna rätt. Den är tyvärr inte gjord på ett sätt som når ut till nya grupper, vilket med all säkerhet behövsöver stora delar av världen o även i Sverige.

Här en recension på Film.nu o Här SVD/kultur nöje.

Läs även andra bloggares åsikter om

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: