Hoppa till innehåll

Normal-störd eller perceptions-störd – vem är vad?

31 januari 2011

I somras skrev jag inlägget Normalstörd eller utvecklingsstörd efter att ha lyssnat på sommarprataren Pär Johansson från Glada Hudik teatern. Därefter har jag skrivit om dessa mina normal-störda beteenden här o här.

Nu har jag en tid, återigen, gått o grubblat över hur normalstörd  – eller perceptions störd – jag är.
Än mer har jag grubblat över normalitets begreppet – vad är normalt???

Jag, precis som alla andra, kan ju bara utgå från mig själv o hur mina olika sinnen fungerar o hur jag tolkar dem.Var o en växer upp med sin alldeles egna uppsättning perceptioner, inom alla 5 sinnena (eller finns det månntro flera…) o har svårt att jämföra sina egna perceptionella upplevelser med andras. Vilket är subjektivt.
Hur kan vi jämföra min perception med din perception, eller Ebbas med Kalles? Kan vi mäta dessa ungefär som vi mäter längd o vikt o ritar kurvor med normalvariationer på MVC o BVC? Vilket skulle kunna vara objektivt.

Visst, då avvikelserna är stora så märks dessa.

 • De barn som inte hör eller ser är oftast lättast att upptäcka.
 • Sedan finns det enstaka barn som inte känner smärta, vilket föräldrarna ofta kommer på med tiden.
 • De barn som saknar ”normalt” luktsinne upptäcks kanske i tonåren då de luktar illa o inte själva märker av det.
 • De barn som har överkänsligt för smak o konsistens äter förmodligen bara vissa saker o s v

Frågan uppstår då i mig om barnen är konstiga, onormala eller udda – eller faktiskt bara har en annorlunda perception än den gängse…. Ungefär som en del har lätt för att bli solbrända medans andra blir illröda – vilket ju accepteras som normala avvikelser mellan individer.

Men alla de andra perceptionsstörningarna då? Det är där detta med subjektivt o objektivt kommer in för mig, o om det är nödvändigt att hela tiden jämföra oss med varandra….

Men, det finns andra komplikationer då det kommer till dessa perception-störningar. Då de leder till ”onormala” beteenden – som att inte kunna läsa av, känna in o integrera sociala koder…. Då blir barnet lite udda… Kanske inte ”onormal” men något avvikande från normen i vissa avseenden o beroende på hur de vuxna hanterar dessa avvikelser stöttas eller kränks barnet.

Det sägs ofta att vi alla är olika som individer o olikheterna uppmuntras i många sammanhang. Att vi alla bidrar med något till det gemensamma, utifrån våra unika förutsättningar o personligheter. Detta borde gälla både barn, ungdomar o vuxna – i skolan likaväl som i arbetslivet. Eller? Om vi alla vore lika vore väl ändå världen rätt tråkig?
Jag tror att de flesta av oss är överens om detta. Ändå, när det kommer till praktiken så benämner vi oss själva o varandra utifrån en ”norm” som egentligen inte finns.

Jag erkänner att mina tankar ännu är lite röriga i detta… jag grubblar vidare o grubblar vidare… i detaljer o i helheter…
Ämnet kommer att öka härpå bloggen då det berör mig starkt för närvarande. Lite i taget o det viktigaste först.

2 kommentarer leave one →
 1. fikadax permalink
  31 januari 2011 13:58

  För mig känns inte dina frågor och ditt sökande efter förståelse alls röriga, kanske det är detta som är en del av knuten i att kunna vara öppen för mångfald, vi får inte vara för röriga eller stökiga, det skapar ångest både på individ, grupp, organisation och samhällsnivå. En sanning i taget klarar vi av högst – känns temat igen? Makt och kontroll, styrning och ledning ligger nära till hands. Det som du skriver att vi får ta det viktigaste först och låta resten snurra runt är en form av organisering som det ännu så länge saknas ”kunskap” om, autopiloten kommer inte heller att vara särskilt öppen och mottagande för formen. Därför kan vi prata ganska mycket om mångfald, att alla har något att tillföra men när det kommer till kritan och vi ska börja praktisera, så sitter de säkra korten, hur du gör något i ryggraden. Spännande spännande 🙂 Önskar dig en bra dag! Anneli

  • 01 februari 2011 21:01

   Mmmm, nu gav du mig nya tankar att meditera över….. Det blir nog ännu ett inlägg då jag reflekterat vidare (o kanske surrat till det ännu mer *ler*)

   Allt gott till dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: