Hoppa till innehåll

Perceptionsstörningar – enligt Nationalencyklopedin *suck*

25 januari 2011

Då jag är uppvuxen med en mamma som var lågstadielärare o en styvmamma som var speciallärare så mötte jag begreppen bokstavsdiagnoser tidigt, de som på den tiden (70 & 80-talet) kallades DAMP.
Jag minns inte ens när jag lärde mig om perceptionsstörningar, för mig var det självklara begrepp. Syn o hörsel intryck som liksom överföll de drabbade vilka behövde hjälp att skärma av sig i lugna miljöer för att fungera. Punkt.

I vuxen ålder har jag sedan haft vänner vars barn haft ADHD, ADD, Asperger, Tourett osv. Jag har läst en hel del i ämnet, både fakta o biografier, skrev en o annan uppsats inom området under studietiden.

Begreppet perceptionsstörning är alltså inte främmande för mig – ändå överraskades jag nyligen av insikten att den berör flera sinnen, vilket jag i och för sig kände till men var en insikt som aldrig sjunkit in i mig på djupet.

Nationalencyklopedins hemsida förklaras begreppet perceptionsstörning så här:

störning som drabbar varseblivning (t.ex. syn- och hörselintryck). Störningen kan ha formen av illusioner och hallucinationer. Visuella och auditiva perceptionsstörningar är vanliga vid t.ex. hyperaktivitetssyndrom, schizofreni och epilepsi. Perceptionsstörningar beror oftast på tillfälliga eller kroniska avvikelser i hjärnans funktion.

Inte så konstigt kanske att jag tänkt syn o hörsel….det står ju där så klart o tydligt. Men att vi, för närvarande, räknar till 5 bevisbara sinnen inom Västerländsk medicin framgår inte. Än mindre att perceptionsstörningarna – eller de individuella olikheterna – förekommer i alla dessa. Alltså även inom smak, lukt o känsel.

Dessutom låter det väldigt sjukt att ha perceptionsstörningar… illusioner o hallucinationer…. vid hyperaktivitet (ADHD) schizofreni o epilepsi. Beroende på tillfälliga eller kroniska avvikelser i hjärnans funktionJämfört med vad då???

För att konstatera en avvikelse måste man först ha en norm. Är avvikelser bara avvikelser eller är de även onormala? Vad är då normalt o hur långt får normalvariationen sträcka sig innan den blir onormal?
Hur ”onormala” perceptioner får då en individ ha innan även individen betecknas som ”onormal”?

Men detta är ju bara nationalencyklopedins sida…. den har kanske inte så stor genomslagskraft *ler suckandes*

Vet ni….? Jag tycker att alla ska få vara precis som de är…. oavsett sociala o kulturella normer…

Här skrev jag ett inlägg om en annan norm som berör mig o oss alla.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer leave one →
 1. 07 juni 2011 17:22

  Jag håller helt och hållet med!
  ”För att konstatera en avvikelse måste man först ha en norm”.
  OCK. Vem eller vilka sätter normen ? Jag anar att jag kanske har en förutfattad mening mot normsättarna.
  Normsättaren = trång och inskränkt. Det är min förutfattade mening.
  Naturligtvis tycker jag också ”Jag tycker att alla ska få vara precis som de är…. oavsett sociala o kulturella normer…”
  Naturligtvis vet jag också att det inte alltid är så.
  Örjan

  • 11 juni 2011 18:28

   Hej Örjan,

   Det är nog så att även jag har en förutfattad mening om normsättarna, samtidigt kan jag se att även jag deltar i normsättandet i mitt dagliga liv o tal om jag inte hela tiden är uppmärksam på mig själv. Ord o tyckanden kan slinka ur mig utan att jag hinner reflektera, men då jag själv hör mina ord så är det ofta för sent att ta dem tillbaka, typ.
   Sen när jag reflekterar i efterhand hamnar det ofta här i bloggen 🙂

   Allt gott till dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: