Hoppa till innehåll

Om sömnbesvär o behandling

23 januari 2011

Nu då jag är hemma plöjer jag mig igenom högen av tidskrifter som anlänt på hallmattan utan att jag hunnit läsa dem.

I Medicinsk vetenskap & praxis nr 2 2010 hittar jag en en artikel om sömnbesvär där man konstaterar att

Sömnbesvär är vanligt, ca 25 % av den vuxna befolkningen i Sverige är drabbad, o behandlas i första hand med ändrad livsstil eller egenvård. Om det inte hjälper kan kortvarig medicinering eller psykologiska metoder göra nytta…

Sen konstaterar man att om sömnhygieniska råd o egenvård inte hjälper så är det bevisat att KBT eller annan beteendeterapi fungerar

… men att om samhället vill använda dessa metoder så måste fler terapeuter utbildas….

En annan möjlighet är att behandla med läkemedel. Kortvarig behandling med xxxxx gör att patienterna somnar snabbare o totalt sover längre. Sådan behandling innebär dock en viss risk för biverkningar o beroende

Jag undrar bara:

 • Hur många som fått sömntabletter utskrivet på sin vårdcentral eller annan vårdinstans informeras att denna behandling ska vara kortvarig –  max 3 veckor – ?????
 • Hur många informeras att det finns risk för beroendeutveckling???
 • Hur många informeras att biverkningar är vanliga??
  För äldre patienter rätt allvarliga sådana då risken för fall som ger höft/lårbensfrakturer ökar duktigt… o alla vet vi att detta är allvarligt för våra äldre o att utförsbacken mot vårdberoende ofta påbörjas just där.

Komplementära o alternativmedicinska metoder som örtmedicin, akupunktur o yoga efterfrågas alltmer. Men SBU´s rapport visar att det inte finns tillräckligt med forskning för att man ska kunna bedöma om dessa metoder har effekt.     Nej, det ger ju inga pengar till läkemedelsindustrin….

Hur som…

För att få en uppfattning om hur sömnbesvär hos vuxna utreds o behandlas skickade SBU ut en enkät till 600 allmänläkare. Enkäten visar att en stor del av patienterna behandlas med läkemedel, trots att läkarna själva anser att beteendeterapi skulle ha bättre långsiktig effekt. En förklaring kan vara tillgången på KBT terapeuter som är mycket begränsad…..

Detta känner vi nog alla till. Gå till din vårdcentral o prata om dina sömnbekymmer, vare sig de är akuta eller kroniska så får du ett recept med dig hem. Gå till psykakuten o få pillerna i handen….

 • Kanske får du rådet att på apoteket skaffa broschyren om sömnhygieniska råd o läsa den….
 • Kanske får du ett uppföljande återbesök(???)
 • Kanske får du inte ens sömntabletter utan ett antidepressivt preparat som har som biverkning att ge sömn, ibland tillsammans med en mängd andra biverkningar.

De preparat som ofta ges vid sömnbesvär o som har beroendepotential är bland andra (de vanligaste):

 • Imovane
 • Zopiklon
 • Stilnoct

Dessa bör alltså inte användas i längre period en 3 veckor (= kortvarig medicinering….) Bra att veta 😉

För ungefär ett år sedan skrev jag om en studie om sömnbehandling via internet på KS där hittar du länkar. Eventuellt fortsätter de studien under våren o då gäller detta:

Personer boende i Stockholm och med både depression och insomni lottas mellan vägledd internetbehandling för antingen depression eller insomni och följs sedan upp under en längre tid, bland annat för att undersöka behovet av ytterligare vård.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: