Hoppa till innehåll

Vart tog den söta lilla flickan vägen?

17 januari 2011

På sätt o vis saknar jag mina bilresor till o från jobbet – mitt ljudbokslyssnande har sjunkit drastiskt de sista sex veckorna.

Nu då jag har hållit på o städat, röjt o kastat här hemma har det dock varit bra med ljudboks underhållning från datorn. Inte riktigt samma avkopplande känsla som i bilen men ändå helt OK.

Fördelen med bilreselyssnande är dessutom att resan tar slut o jag på naturligt sätt pausar ljudboken för att gå in på jobbet alternativt för att gå in hemma på kvällen.
Nackdelen med datorn blir därmed uppenbar… häromkvällen satt jag o lyssnade till 01.30… jag som vänt tillbaka dygnet nu med barnbarnets hjälp ställer snabbt till det igen.

Ljudboken som fångade mitt intresse denna gång tar upp flera teman som ligger mig varmt om hjärtat o är som tidningen kulturen uttrycker det:

EN SPARK I MAGEN PÅ ALLA SOM FÖRSÖKER BLUNDA

En gripande, spännande och djupt upprörande berättelse om människosmuggling, slavarbete, om förälskade män och äregiriga föräldrar, om storföretagares cynism och myndigheters feghet.

Åsa Lantz avslutar i eftertexten med att säga att alla delar i hennes historia kan vara sanningen, någonstans i världen… Precis som Lukas Moodysson Lilja 4-ever och Majgull Axelssons Rosario är död. Skillnaden är att Åsa Lantz väver in även svenska familers trauman o blundande, det är inte bara där o då – den är även här o nu. Då jag såg Lilja 4-ever o då jag läste Rosario är död så mådde jag fysiskt illa – vilket jag säkert inte var ensam om.
Vart tog den söta lilla flickan vägen hade inte samma fysiska effekt på mig, kanske tack vare att det ändå var tydligt att den inte var helt dokumentär. Men den fängslade mig i många timmar.

Visst har de flesta av oss läst i dagspressen om de försvunna kinesiska ensamkommande barnen, de som kommit till flera länder. Visst har vi väl alla grubblat över vad som kan ha hänt dem o denna berättelse pekar på sannolika vägar, tyvärr finns det nog fler o än värre.

Jag rekommenderar den till de som klarar av (eller behöver) en verklighetsspark i magen. Deckare/spänningsromaner är egentligen inte min gener – bokens tema är det dock.

Här recenserar tidningen Kulturen boken. Här Kristina Simars Bokblogg o Här tidningen Göterborgs Posten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: