Hoppa till innehåll

Kriterium för att vara vegeturkian

10 januari 2011

Jag har vid några tillfällen nämnt att min dotter blivit vegetarian under året som gott.
Eller som yngel de lux (hennes lillebror) väljer att kalla henne:  – ”vegeturkian”

Hennes skäl att bli vegetarian har förstås inget med Turkiet att göra o ingen av oss har något varken för eller emot Turkiet (hmmm… jo kanske jag i kurdfrågan…men det är inget min son har koll på). Hur han kom på denna benämning har jag ingen aning om – men jag gillar den 😉

På en fest nyligen så pratade jag med Britta om detta o hon sa något klokt som jag tog med mig hem o berättade för dottern som gillade kriteriet starkt.

Britta: – Hon äter inget med ögon* alltså?

(*När jag nämnde detta för Britta ett par dagar senare så kom det fram att jag mindes fel – förstås *suck* jag o mitt dåliga minne – det var ansikte o inte ögon o var hämtat från ‘Sex and the City’)

Därefter har jag funderat vidare på detta… musslor har inte ögon, inte heller ostron… det handlar nog inte bara om ifall djuren har ögon eller inte utan om de lever o måste dödas för att ätas…. typ…

Dottern övar sig på vegetarisk matlagning o börjar bli skicklig med råvaror o kryddning. Jag är, som jag beskrivit tidigare, inte så förtjust i matlagning utan ganska så lat o kass på kryddning. Dessutom bor yngel de lux ännu hemma (tror jag???) o han skulle INTE bli vegetarian frivilligt.

Även jag skulle nog egentligen föredra vegetarisk kost till största delen men är för lat för att genomföra detta. Att köpa halvfabrikat o färdiga rätter är under min värdighet – då kan jag lika gärna äta kött. Så istället lurar jag mig själv medvetet – jag äter köttfärs o kycklingfiléer, falukorv o annat smått o gott av köttprodukter. Lurandet besår i att jag ”mörkar” för mig själv att det är djur jag äter.

Att äta djur o SE att det är djur fungerar inte för mig, inte heller att äta djur o TÄNKA på att det är djur, typ…

Jag är nog lite som tjejen i Kalle o Hobbe:

Så om min vuxna dotter är vegeturkian av etiska skäl – vad sjutton är då jag?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: