Hoppa till innehåll

Är det för intimt att umgås utan traditioner?

04 januari 2011

Är det OK att aktivt välja att vara ensam hemma på julafton o ligga i badet o läsa en bok? Att aktivt välja att inte delta i festandet o fyrverkeri yran på nyår – som sker varje år trots larm om de farligaste miljögifterna på länge i raketerna…. Det var i alla fall mitt val i år. Jag gillar mina aktiva val i år – jag står för att jag är anti.

Jag valde aktivt att inte skicka några jul sms eller nyårs sms – vänner o familj hade gärna fått smsen,  o självklart önskade jag alla en fridfull o avkopplande ledighet / arbetstid…. Men varför ska telebolagen göra storkovan på ett nytt kommersiellt beteende, liksom posten tidigare gjorde på julkorten? Därav är jag anti.

Varför ogillar jag att fira jul o nyår, o alla andra högtider med för den delen…
Varför gillar jag inte att fira o festa? Varför gillar ”alla andra” att fira?
Vad är det jag undviker? som andra tycks uppskatta?

Jag gillar att umgås socialt – på tu man hand, spontant, avslappnat o ledigt. Helst med människor jag är trygg med, men även med okända i respektfull o accepterande miljö. Där jag får vara mig själv, o du dig själv.

Jag har svårt för traditionsenliga firanden, fester o tillställningar med alla sina förväntningar, ”stämning” som ska vara på ett visst sätt, alla måste, alla borden…. Rätt o fel…
Ärligt talat, jag har inte så stor erfarenhet av sådant o kanske är det därför jag känner mig så obekväm o ”inte mig själv”.
Eftersom jag är ”anti” blir tillfällena att öva på detta oerhört få vilket jag försvarar med att varför ska jag öva på något jag ändå inte vill lära mig (???)

Jag ogillar att högtider ”ägs” av olika religioner.
Jag ogillar kommersialiseringen av högtider.

Vi firar Jul olika i olika länder o på olika sätt o vid olika tidpunkter – det handlar oftast om presenter/julklappar.
Principiellt, anser jag, börjar presentandet då muslimernas fasta bryts… sedan i början av december på St Nikolaus… sen julafton i Sverige m fl länder… i Latinamerika där ”el niño Dios” föds vid midnatt… på juldagen i USA… på 13:e dagen i andra länder o s v

Vad skulle hända om vi strök alla dessa kommersiella gåvor istället??? All hets att köpa ”rätt” present till rätt person o all ångest kring eventuella felköp, all stress att ”hinna” handla presenter o därefter all trängsel då de ska bytas då mellandagsrean pågår…

Alltid finns det anledningar att fira, anledningar för reklamkampanjer o ökad försäljning – för att få människor att känna att de hör till en gemenskap, att de deltar… eller står utanför o inte gör det… Hur många berättar spontant om aktiva val att låta bli firandet??? Förutom J vittnen… o så knasiga jag då?….

Är det så att vi liksom måste ha ett skäl att umgås, en ursäkt att skapa fest. Behöver vi en anledning att köpa presenter till varandra, o skicka julkort / jul sms / nyår sms.
Ett skäl att bjuda hem vänner och/eller släkt nu då vi ofta lever utspridda över stora delar av landet. Har vi inte tid o ork att träffas o umgås annars? Har vi kanske så mycket att göra o som drar i oss från olika håll o kanter att vi ”måste” ha dessa högtider som fullgoda skäl att mötas, på gott o ont.
Ett skäl att träffa vänner o familj, utan att behöva säga: – Dig/Er skulle jag vilja umgås med för en kväll /en helg. Vill Du/ Ni umgås med mig/oss ?
Blir det för intimt då? Blir vi för sårbara? Blir risken att bli avvisad eller bortvald för stor då det plötsligt handlar om personliga val istället för traditioner o sociala konventioner. Får vi dessutom ”välja bort” de vi inte vill umgås med? Eller ingår det att välja varannan högtid med ”din” o varannan med ”min” släkt – nu då familjekonstellationer blir allt mer utspridda blir kraven högre o alltid riskerar någon att bli besviken, typ…

Tänk om vi alla istället hade möjlighet o kunde göra aktiva val att umgås med varandra då vi så vill o så behöver. Att bara få vara med de vi trivs med o tycker om utan hänsyn till traditioner o sociala regler… Sådana möten med andra väger tungt i min personliga skål o jag övar mig på att öka de tillfällena. En dag i taget.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer leave one →
 1. 04 januari 2011 22:39

  Själv är jag heller ingen storhelgsfirare. Även om jag, förutom några jular i Gambia, alltid har firat julen traditionellt. Jag tror helt enkelt att jag gav efter för barnens ”rätt till jul” när de var små och senare för barnbarnens. Eller sanningen att säga hade jag svårt att se alternativ till julfirandet när de var små, trots att jag alltid ogillade julen.
  Min dröm jul är en stuga i fjällen, öppenspis och bastu nära en skidbacke. Massor av bra böcker och gärna trevligt sällskap men inte nödvändigtvis.
  Förutom julen firar jag sällan storhelger. I år somnade jag före nio på nyårsafteon. Skönt

  • 04 januari 2011 22:49

   Jo, även jag har firat traditionsenligt för barnens ”rätt till jul” – men nu är de så stora att de kan välja eller välja bort själva. Barnbarnet har två familjer o på hennes mammas sida är de suveräna på allt slags firande så behovet kan nog tillfredsställas där.

   Stuga i fjällen med öppen spis… mmm… låter helt OK. Men jag skulle föredra en stuga på stranden med hängmatta att ligga o lyssna på cikador i – o små matställen inom promenadavstånd så jag slipper laga mat….i landet julen glömde 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: