Hoppa till innehåll

Utsatt – om överlevnad, hopp o längtan

01 januari 2011
tags:

Då jag väntar på tåg – o det är inte ett helt ovanligt fenomen i vardagens SJ – så ”råkar” jag ofta köpa en eller annan bok på pocketshop, senast blev det Markus Luttemans Utsatt.
Jag läste hans förra bok ”El Choco” om svensken i latinamerikanskt fängelse som var helt OK.

I utsatt berättar han en adopterad kvinnas historia till stor del med hennes egna ord men även grundat på intervjuer av människor i hennes närhet.
De har olika uppfattningar om vad som hände hennes som barn, hennes adoptivfamilj väljer att inte tro henne o förringar hennes upplevelser.

Jag har lärt mig av egen, o andras, erfarenhet att den upplevelse barnet bär med sig in i livet är genuin o sann.

Detta är inte en offerbok – den visar på ett barns inneboende kraft som följer henne in i vuxenlivet.
Visst är Aster en överlevare, hon har en en yta av charm o glädje som försvarsmur. Hon pendlar mellan hopp o förtvivlan samtidigt som hon när en längtan att få bli älskad för sin egen skull – att duga som hon är.

Detta är det en oerhört genomarbetad bok där fakta vävs in – snacka om research!

Det är en bok som berör djupt, utan att vara tung – åtminstone inte i min mening – hoppet o kraften finns i Aster o den känslan lämnar mig aldrig under läsningen.

Vi får möta vardagslivet inifrån i en djupt religiös familj där dubbelhet o hemligheter lyder, jag känner igen mönstren från de religiösa miljöer jag själv varit nära. Ett liv i rädsla för Guds straff, där Gudabilden är hotfull på samma sätt som rädslan för föräldrar o annan överhet. O visst finns det undantag av kärleksfulla kristna med en kärleksfull Gudsbild.

En familj som tar emot fosterbarn de aldrig borde fått ta hand om, där pennalism o övergrepp får råda under ytan, jag känner igen mönstren från min egen tid som uppväxande barn i behandlingshemsmiljö. De gör inte detta av elakhet förstås – utan  av okunskap o bristande förståelse.

Vi får möta rasismen ur adoptivbarnets perspektiv o även den svenska skolans flathet, förhoppningsvis har det blivit bättre med åren… men i små orter/skolor misstänker jag att detta lever kvar.

Hur denna unga kvinna gång på gång utsätts för övergrepp o svek, hur hon småningom får bekräftelse på att hennes magkänsla är rätt o tilliten kan börja växa. Hur hon somatiserar sitt trauma till ett oerhört fysiskt lidande o inte kan bli förstådd o få hjälp då hon inte kan berätta hela sin historia. Ett inte helt ovanligt fenomen som är ”osynligt” inom svensk sjukvård.

Adoptioner kontra barnlöshet o ekonomisk vinst belyses med fakta o statistik på ett sätt som öppnar mina ögon. Det finns så många lögner o officiella sanningar som vilseleder oss, precis som i allt annat där ekonomiska intressen har ett finger med i spelet.

Som en extra bonus fick jag, som alltid haft ett intresse för Eritrea av familjehistoriska skäl, betydligt mer kunskap om landet o dess historia.

Här kan du läsa en proffsig längre recension om boken o här en kortare men även den tänkvärd

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: