Hoppa till innehåll

Kontrollbeteende – A pain in the ass

31 december 2010

Då min utflyttade vuxna dotter var hemma för att laga den Salvadoranska julmaten gjorde jag en intressant men lite jobbig upptäckt. Vi pysslade med lite olika grejer o småpratade, dottern gjorde vissa moment o jag andra, typ.

Dottern: – Mamma, antingen så har jag PMS eller så är du rätt jobbig nu.

Jag: – Va??

Dottern: – Det är väl självklart att jag fattar att jag måste göra det du nyss påpekade, tror du jag är intelligensbefriad eller?

Jag:- Oj, nej det tror jag inte… Förlåt, du har nog rätt… Jag är inte van att ha någon i köket på lika villkor.

Efteråt har jag reflekterat vidare. Jag har levt ensam med mina barn större delen av deras liv, o mitt vuxna liv. Jag är van att ha koll på ALLT, instruera, förklara, kontrollera, rätta till o s v
Van att allt görs på mitt sätt o i min takt, vare sig jag orkar eller inte – bara för att det måste göras o alternativ till min egen insats alltid saknats.

Jag har aldrig delat mitt liv med en jämställd vuxen människa, aldrig varit med om att hjälpas åt. Att lita på att den andra kan lösa problem på sitt sätt på egen hand, fixa saker utan att jag lägger mig i.
Att leva med barn o ha det kompletta ansvaret alltid, tillsammans med min personlighet antar jag, har lett till att – jag  nog är en riktig pain in the ass.

Det är oerhört lärorikt då min vuxna dotter påpekar för mig o ökar min insikt – jag är henne evigt tacksam!
Samtidigt så både oroar jag mig för, o drömmer om, den dagen då jag får möjlighet att dela mitt liv med någon. Det bör nog vara en person med tålamod o tydlighet – full av kärlek – som kan  stötta mig i övandet att ta emot…
Så många kanter som behöver slipas av innan jag lär mig…. så underbart det måste vara att lära sig slappna av o släppa kontrollen. Att bara vara, här o nu, även hemma i köket 😉

Läs även andra bloggares åsikter om

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: