Hoppa till innehåll

Vilken dag ska vi fira jul? eller hmm… ska vi låta bli?

26 december 2010

Detta har alltid varit ett dilemma i vår familj men något som vi löst o fipplat med utan att det stört oss. Då jag är skilsmässobarn har det varit självklart att fira minst dubbla julaftnar.

Då barnen, som nu är myndiga bägge två, var små firade vi oftast jul hos min mamma o hennes man i Ångermanlands skogar. En traditionsenligt o komplett julafton, ibland redan den 18 december – ungarna märkte ingen skillnad 🙂 Sen kunde vi åka hem till vardagen o jag kunde jobba på julafton utan dåligt samvete, vilket alltid är en vårdarbetande nöje o chans att dra in lite ob…

Sedan vi flyttade till Uppsala för ett antal år sedan har vårat julfirande avtagit ganska rejält. Dottern har bott i Chile två jular o firat där, sonen har valt att fira med flickväns familj. 2008 valde jag att ”ignorera” julen o myste med vänner. Förra året engagerade jag mig o firade med ungdomarna på juldagen, vilket blev lite tajt då dottern skulle gå på krogen i Gävle på kvällen.

I år var det dottern som skulle jobba delad tur på julafton så vi la in lite ”julfirande” dagen före julafton – o sonen kom hem från Gävle fem timmar försenad o drog igen efter lika lång tid…

Jag konstaterar återigen att jag tycker att det känns ganska överflödigt att fira jul… jag vill bara ha lugnt o skönt o få göra vad som faller mig in. Så i år låg jag i badkaret o läste i flera timmar 😉

Om vi nu firar Jesus födelse så är det ju faktiskt så att ingen har en aning om vilket datum han egentligen föddes (än mindre vilket år) Att julen ligger där den ligger har sannolikt helt andra orsaker o att den firas som den gör har vuxit fram ur olika traditioner genom århundradena (vilket jag tycker är mycket intressant…) o inte sjutton handlar julens essens om alla dessa julklappar, städning, bakning, gardiner o s v

Min längtan inför framtida julhelger är att tillbringa dem på varmare breddgrader – men jag vill hitta ett land o en befolkning där man inte bryr sig om julen. Jag vill slippa kommersen, alla glittrande ljus, smällare o raketer.
Jag drömmer om att sitta på en strand o se solen gå ner lyssnandes på cikador eller grios o bara njuta av stillheten. På morgonen vill jag vakna till fågelsång i soluppgången. Inget stoj, ingen fest, inga förväntningar o inga religiösa påfund.

Någon som har ett tips på vart jag hittar detta land som julen glömde????

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: