Hoppa till innehåll

Familjeklenod går i pension

14 december 2010

Då min syster flyttade till USA för snart 22 år sedan ärvde jag en symaskin av henne:


Då jag söker på den på nätet hittar jag följande recension:

Plus: Gedigen, hållbar, okomplicerad  Minus: Inga finesser.
Kommentar: Denna sextiotalsmaskin från Husqvarna har det mesta man kan önska av en brukssymaskin. Den är förstås helt mekanisk. Om man är noggrann med att smörja den enligt instruktionsboken kan den gå hur länge som helst. Har sicksack och raksöm samt tre hjul med en del mönstersömmar. För elastiska tyger finns en söm som kallas tre-stegs-sicksack, som faktiskt fungerar riktigt bra.
Maskinen är mycket enkel och rättfram att använda. Dessutom plus för en charmig grön färg.

Ja, det var väl det där med att vara noggrann o sköta den enligt instruktionsboken antar jag…. *suck*

Jag är uppvuxen med en sådan här symaskin o som barn lärde jag mig aldrig att serva den, jag sydde papper som en galning på den redan som treåring. Då jag var 4/5 år lyckades jag (nästan) sy en kjol på den – det saknades en del tyg över baken, men det såg jag ju aldrig själv (förevigades på V8 film av mina föräldrar…)

Min maskin är alltså ett arv efter syrran, min vuxna dotter fick ärva en liknande efter min mormor. Bägge maskinerna servades för ett par år sedan hos en auktoriserad reparatör för måååånga hundralappar.

Helgens projekt var att laga, fixa o sy flera månaders samlade objekt som jag bara lagt på hög i en IKEA väska inne i klädkammaren. Min mamma ringde precis innan jag skulle påbörja projektet o blev så glad att höra att min symaskin fungerade – det gör henne glad o stolt, en symaskin som alltid funnits. Det är oerhört högt värderat i vår familj att saker håller läääänge.

Min symaskin klarade det första plagget någorlunda. Tråden gick av fem gånger under en sträcka av 100 cm men det gick ändå rätt bra…. nästa plagg accepterade maskinen enbart att sy baklänges med back knappen intryckt – den gick inte att få ut… Därefter ville inte nålen gå igenom tyget överhuvudtaget.

Jag gav upp. Sydde lite för hand o gick sedan o la mig för att sova. På söndagen fattade jag ett beslut o tog mig en promenad.


Den håller kanske inte i 40 år, eller i 50 år som den min mamma ännu använder…. Ska jag ha dåligt samvete mot släktklenoden tro? eller var det dags nu att gå vidare? Ibland så kanske det är dags att låta tekniken gå framåt o använda sig av den… Tänk om jag ännu skulle hålla mig kvar på 60-tals teknik inom alla andra områden  – det har jag aldrig tänkt på tidigare *asg*

Sjuttsigen så UNDERBART lätt den var att sy på. Högen som legat o väntat i så många månader minskade snabbt o lättvindigt.

Vad säger du goa dotter? Tänk vilka idéer man kan plantera i sin mammas hjärna för att gro…. du får vara lite försiktigare med sådant framöver tror jag 😉

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: