Hoppa till innehåll

Min älskade orkidéer har haft ohyra

10 december 2010

Jag har aldrig i mitt liv lyckats få orkidéer att överleva, har aldrig förstått poängen med de ”svåra” växterna. Men så besökte jag min adoptivsysters särbo i Fruängen en påsk, kanske före ett och ett halvt år sedan o såg hennes orkidé samling blomma i köksfönstret. Jag förstod att detta att odla orkidéer är ett ständigt pågående projekt att förundras över.

Sedan har jag köpt på mig ett antal egna orkidéer därefter, tyvärr även några enstaka på ”rea” under sensommaren i år.

Jag såg något vitt på bladen strax innan jag åkte till Frankrike i oktober o noterade att det liksom var klibbigt på fönsterbrädan.

Jag påbörjade min inledande krigföring mot krypen – ullöss

Sedan dess har jag stridit mot dessa små varelser. Min vuxna dotter tycker jag är grotesk där jag gått fram med tandpetare på växterna för att rota fram o ha ihjäl dem.

Dottern: – Men mamma, de är ju levande varelser!

Jag: – Och?????

O så visar jag henne hur de små otäckingarna massakrerar mina knoppande orkidéer…

Åtgärderna i oktober räckte inte. Nu har jag varit ute o skaffat information o i lördags tillbringade jag TIMMAR med att försöka utrota dessa kryp:


Jag inledde med att flytta på orkidéerna, skrubbade rent i, på, under, mellan o s v fönstret/element/fönsterbräda o tog bort gardinerna.


Sen tvättade jag orkidéerna en efter en, enda in på rötterna. Skurade krukorna i skållhett vatten o slängde all torv. Därefter var det dags för kemikalie angreppet, jag gillar inte gift egentligen men nu gjorde jag ett aktivt val att använda det som en sista utväg i kampen mot ullössen. Giftattack ända in på rötterna!


När de alla var planterade igen o återställda så strök jag gardinerna för att döda eventuella kryp som bosatt sig i tyget. Alla möbler som stod i närheten är bortflyttade  så att de inte ska komma på några flyktvägar de små krypen. Jag känner mig plötsligt ganska mordisk…

Nu vet jag att attacken kan behöva upprepas då de förb… nymferna utvecklats till djur inom en vecka.

Vi får väl se om jag lyckas vinna kampen o får se de vackraste blommor lagom till det nya året.

Här ger Växtdoktorn en helt uttömmande information om ullössens skadebild, biologi o bekämpning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

One Comment leave one →
  1. Helen permalink
    02 mars 2015 15:35

    Ull lössen kommer oftast med hem från affären, tyvärr. Hoppas du lyckas, jag gjorde det inte utan alla hamnade på soptippen. Jag har nu massor och inga löss men lika nojig varje gång en ny får komma in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: