Hoppa till innehåll

Skaldjur i alla ära, men måste jag ”lära mig” äta allt?

05 december 2010

Jag har förstått att musslor är en delikatess, liksom många andra skaldjur. O visst ser de vackra ut de franska musslorna – eller?

Curry musslor

Tomat o basilika musslor

Men de är djur…. Jag har svårt för att äta djur, framförallt då det är liksom uppenbart att det är just djur. Jag provade faktiskt, en mussla ur varje hög – de smakade inte varken så mycket eller så konstigt –  innan jag tog för mig av sallad o bröd 😉

I augusti var jag på mitt vuxenlivs första kräftskiva:

Det var jättemysigt o familjärt, alla inblandade visste att det var min första kräfttest. De hjälpte mig o visade hur jag skulle göra:

O så bryter du av huvudet, o sen öppnar du stjärten o bryter upp undersidan… sen här är det vara att suga ur o s v. Jag vet inte…. kanske är jag känslig för ordvalen men djuren blev ännu mera djur för mig då jag bröt upp bröstkorgar o funderade över om det var tarminnehåll eller kräftkött jag åt liksom….

Samma känsla fick jag inför dessa små delikatess räkor (Frankrike igen):

Jag provade inte!

Jag gör fortfarande automatiskt en liten avvärjande rörelse med huvudet bara jag ser dessa bilder o tänker på de tankar som kom i mitt huvud då jag hade dessa rätter framför mig.

Min söta mamma kommenterade: – Det är bara att fortsätta pröva, till slut lär du dig tycka om skaldjur.

Jag undrar det… o varför ska jag ens fortsätta pröva, varför ska jag ”lära mig” tycka om (?) Det är precis som de som tycker att jag ska fortsätta att prova / smaka på vin – jag tycker ju inte om smaken… Ska jag verkligen öva mig till att uppskatta vin (?) Är det inte klokare att fortsätta dricka o uppskatta kolsyrat vatten??

Jag övade o lärde mig dricka kaffe o tycka om det – nu kämpar jag med att minska mitt kaffedrickande då kroppen inte mår bra av min överkonsumtion.

Jag övade mig o lärde mig röka en gång i tiden… o har sedan dess haft en helsike att låta bli av o till.

Sen kanske jag inte ska jämföra rökning o kaffepimplande med vindrickande o skaldjur…. men för mig blir det en bakvänd princip.

Jag fortsätter däremot gärna o prövar nya grönsaker o frukter som jag inte tidigare ätit. Hmmm, jag är inte vegetarian  men jag har svårt för kadaver eller sådant som får mig att associera till kadaver.

Jag kan väl få slippa (?) Det är rätt många år sedan jag var barn o fick höra att ”man måste smaka på allt” alternativt ”det man tagit för sig äter man upp”. Samtidigt så vet jag ju att de flesta barn, så även jag, lärde oss att äta olika maträtter genom att ”tvingas” prova o upptäcka att det var gott…. Men nu är jag ändå 40 år…

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: