Hoppa till innehåll

Metaforer – förstår jag vad du förstår? – om ”snäll” kommunikation

25 november 2010

Då någon vill förklara något för mig så händer det att denne använder sig av en metafor. Det kan vara ett beteende denne tycker att jag har som inte är ”bra” eller borde ändra på o då använder sig denne av en metafor. Sannolikt används detta som en ”förmildrare” av fakta (?) då många människor tycker att det är obehagligt att säga rakt på sak typ ” Vet du, när du säger/gör så där så blir det så här i mig”

Detta hände nyligen, då jag hade min senaste träff med en ”personalnisse”. Karln skulle förklara något för mig på ett smidigt sätt – trodde han…

Jag blev oerhört fokuserad på vad han försöker säga mig med metaforen.
Förstod jag hans bilder? Var mina bilder samma som de han beskrev?
Var min förförståelse o hans förförståelse likvärdig?
Vad sjutton var det han försöker säga mig?

Till slut blev jag tvungen att säga till honom: Vet du jag fattar NADA (ingenting) kan du inte säga vad du vill ha sagt utan att berätta en historia om andra hypotetiska personer o beteenden.

Jag har förstått att det är ”normalt” att använda sig av metaforer för att liksom linda in sitt budskap, göra det mjukare eller undvika missförstånd

Tyvärr är jag ”normalstörd” o blir så fokuserad på de snirkliga ordvrängerierna att jag inte alls förstår budskapet, eller åtminstone är väldigt osäker på om jag förstått vad metaforisten försökt framföra.

I kommunikation finns alltid sändare o mottagare o bruset av förförståelse o värderingar ställer till det, typ….

Tyvärr är mitt sätt att kommunicera på inte bra det heller…
Jag har alltid bara två val i mitt normalstörda tillstånd: Antingen så säger jag rakt på sak vad jag tänker, känner eller tycker eller också väljer jag att vara tyst. Detta kommunikationsmönster uppfattas dessvärre som konfrontativt, som att jag attackerar den jag pratar med…

Med andra ord – jag måste nog lära mig att knipa käft *ler suckandes*

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: