Hoppa till innehåll

Är vi alla manodepressiva i någon form ???

16 november 2010
tags:

Jag har gått kurs på jobbet i ett par dagar, vilket innebar en mängd föreläsningar av varierande kvalitet o relevans.

En överläkare i psykiatri hade en del ”söta” – o kanske – intressanta åsikter. Hur pass förankrade de är i forskning o verklighet är jag allt lite osäker på. För mig var hennes teorier helt nya o då är jag ändå psykiatri sjuksköterska o jobbar aktivt i en bransch där psykiatrin är stor…

Överläkaren hävdade att i stort sett alla psykiatriska diagnoser är felaktiga eller delvis felaktiga, dessa är några av hennes utsagor:

 • Årstidsdepression är egentligen bipolär sjukdom. Att vara piggare o ha mer energi på våren är ett skov uppåt o höst depressionen är ett skov nedåt.
 • Amningpsykos/Amningsdepression är egentligen ett djupt skov av manodepressivt som kan bli så djup att kvinnan går in i psykos pga hormonrubbningen vid o efter graviditeten – skulle enligt överläkaren botas med elbehandling (ECT)
 • Personlighetsstörningar / Borderline finns inte – enligt denna Överläkare. Att individer drabbas av sådana störningar förklarade hon med att deras föräldrar också led av manodepressivt vilket ledde till trauma i barndomen (som ofta förklarar dessa störningar)
 • Beroende sjukdomar är oftast en följd av manodepressivt – man måste behandla depressionen innan man tar bort drogen….
 • ADHD är ofta delvis feldiagnostiserat eller åtminstone kombinerat med manodepressivt det är därför alla inte ”blir bra” på ADHD medicinerna
 • Depressioner som leder till suicid med våldsamma metoder ansåg hon också vara typiska för manodepressivt.
 • Schizofreni ansåg hon till stor del vara feldiagnostiserad manodepressivt

Vad hade hon då för ”lösning” på detta?
Överläkaren: -Litium är ett underskattat läkemedel.

Ja, jag vet inte riktigt vad jag ska säga… på föreläsningen blev jag slutligen rätt tyst, det var liksom ingen idé att ifrågasätta hennes påståenden. Tidigare har jag tänkt att ”ADHD har vi nog lite drag av allihopa, en del mer andra mindre” då det varit så oerhört på modet o det går att känna igen sig själv på olika nivåer o i olika beteenden.
Jag anser även att vi alla har olika grader av störningar i våra personligheter, en del mer andra mindre, o att det är helt naturligt som en del av vår personlighetsutveckling. Det behöver inte vara handikappande för majoriteten av oss men det ger var o en av oss våra särdrag o egenheter – det gör dig till dig o mig till mig, o vi är OK o duger precis som de vi är.

Ska jag nu tänka att manodepressiva är vi nog lite allihopa – att det liksom är ett tillstånd majoriteten av oss lider av någon gång i livet, fast vi inte är kapabla att se mönstret över tid o ärftligheten (då man kanske inte pratade om dessa fenomen förr i tiden)

Att kritiskt granska material, nyheter o åsikter ingår i mitt yrke… men då arbetsgivaren serverar en föreläsare som inte tycks vara granskad överhuvudtaget blir jag fundersam.

Var det för att provocera? För att kolla om vi sjuksköterskor i verksamheten är kapabla till kritisk granskning?

Om Överläkarens syfte vara att av-stigmatisera manodepressivt så kan jag tycka att det var OK, annars är jag tveksam. Men visst ger det en del intressanta tankar detta.

”Morsgrisar är vi allihopa, allihopa, allihopa” byts till ”Manodepressiva är vi allihopa, allihopa, allihopa”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer leave one →
 1. 13 november 2011 22:49

  Hej!

  Jag hittade din sida när jag sökte på ECT.

  Blir livrädd när jag hör talas om alla dessa diagnoser. Är vi alla mentalt störda?

  Elchocker är jag mycket tveksam till. Har sett att många människor har fått skador av ECT-behandlingar.

  Hälsn,
  Peter

  • 14 november 2011 22:36

   Hmm, redigerade din kommentar lite då den till stor del var reklam för din/er sajt. Återkommer till ämnet då jag har lite mer tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: