Hoppa till innehåll

Detta med fattigdomstänk i pensionärsliv….

10 november 2010

Min mammas bilologiska mor lever ännu o hennes båda döttrar har den senaste tiden börjat oroa sig över att hon inte längre äter som hos ska. Tanten börjar närma sig 90 o är inte längre helt klar i knoppen men bor o sköter sig helt själv ännu. Tydligen så har demensen nu kommit in i stadiet där hon tror att hon inte har råd att köpa mat….alltså delar hon en normal portion i två för att äta en på måndagen o en på tisdagen, i övrigt äter hon visst smörgås – typ.

Min erfarenhet av äldre som bor hemma säger mig att detta är ganska vanligt. Att de äldre går igenom en fas där de tror att de inte har råd med mat är ju inte heller det så ovanligt – de är mentalt tillbaka i ungdomsåren med dess matbrist o fattigdom. De har inte koll på sin ekonomi då pengarna sitter på banken o sköts via internet – de behöver ha mynt i plånboken för att känna sig trygga. Då de väl bor på boende har jag olika tricks för att få dem att äta ändå, men i hemmet där de ska handla o laga maten själva är det lite svårare då ingen har direkt tillsyn o kontroll.

Jag föreslog att man skulle väga tanten för att ha en utgångspunkt för hennes BMI, om det sedan sjunker drastiskt så kan man koppla in hemsjukvården o ta till den hjälp som behövs genom att slå kloka huvuden ihop.

Hela detta, för min mor, oroande ämne avhandlades på fredagskvällen. På lördagsmorgon då vi ska äta frukost så inträffar något intressant som får mig att skaka på huvudet o fundera vart min egen mor står i detta.

Hon gjorde i ordning gröt åt sig i mikron, la på sylt o hällde på mjölk – mjölken hon hällde på gröten hade surnat o var tjock.

Jag: – Blä, bara till att göra ny gröt.

Mor: -Nejdå, jag skrapar av den bara o sköljer av lite så går den att äta ändå.

Jag: -????

O så gjorde hon. Tog gröttallriken till diskbänken hällde av den tjocka sura mjölken med sked o lite vatten o hällde sedan på ny mjölk, som inte heller den var helt OK. Åtminstone blev det små klumpar i mitt kaffe…..

Senare på dagen erbjöd jag mig att köpa ny mjölk men mor sa lite förnärmad att de hade mjölk hemköpt så det räckte. Man måste ju bara dricka upp den äldsta först innan man öppnade en ny…..

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: