Hoppa till innehåll

Att kramas på ett nytt sätt

03 november 2010

En kvinna på retreaten lärde mig något stort, något jag aldrig tänkt på, hon lärde mig ett nytt sätt att kramas.

Jag har funderat o reflekterat efteråt. Jag har inget stort minne av kramande i min barndomsfamilj, inte som barn i alla fall. På Hassela kollektivet däremot ingick det att kramas, med alla o alltid, egentligen oavsett vem det var o hur jag kände inför personen. Att inte kramas var att ta avstånd från, att sätta gränser för min integritet, o det upplevde jag aldrig som tillåtet. Kanske var det också så att jag då, i förpubertet o pubertet, sög åt mig av den lilla ömhet jag kunde få via kramandet – jag var ganska svältfödd på ömhet under denna tid.

Under de år då jag intensivt jobbade med mig själv o mitt inre så hade jag en period då majoriteten i mitt umgänge lärde sig fråga ”får jag ge dig en kram”. Vi var flera som övade oss på att sätta gränser, kramandet var inte självklart utan ett aktivt val. Vi lärde oss att undvika o säga nej till de människor vi inte ville krama – vi övade oss i att ha rätten till våra egna kroppar, även i en så liten ”detalj” som kramandet kan tyckas vara. Det var viktigt o det var stort.

Numera är jag ganska avvaktande med kramar. Jag kramar endast de jag själv vill krama o väljer gärna att hälsa formellt tills jag känner mig trygg med den andra personen. Kramandet är inte självklart, trots att jag som person är väldigt fysisk o gärna tar i andra för att få kontakt.
Jag är även känslig för att känna av den andre, hoppas o tror jag(?). Alla har vi olika gränser i detta, olika behov av o olika sätt att hålla distans.
Vi bör vara rädda om oss själva o varandra, även då det gäller att kramas.

Vissa kramas med kindpussar – kan tyckas intimt för oss nordbor, men kan vara otroligt ytligt.

Vissa kramas med huvudet.
Andra med huvud o bröstkorg.
Ännu andra med huvud, bröstkorg o mage.

Denna kvinna, som gav mig den nya lärdomen, hade jag hunnit känna tillit o värme inför under retreaten. Vi kramades med värme o hon sa: -Vet du, man kan kramas även med låren.

Jag hade aldrig tänkt på att jag kramades på avstånd, enbart med överkroppen. Nu blev det tydligt o jag log, i fullständig trygghet o tillit kramades vi vidare – nu även med låren.

Tack goa kvinna för denna nya kunskap – tack för trygghet, tillit, acceptans o kärleksfullhet.

Vid avresan några dagar senare vågade jag prova detta nya sätt att kramas, helt medvetet, med en av retreatens män. Jag frågade faktiskt inte om det var OK för honom, om jag fick.

Jag sa bara: – Du, jag behöver öva på att kramas med låren.

Fasiken vad jag är modig!

Jag hittade en intressant hemsida Integritet o Intemitet – det finns vissa saker som nu dyker upp i min närhet, gång på gång – ungefär som frigörande dans gjorde för tio år sedan, undrar vad som är på gång….

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: