Hoppa till innehåll

Tortillamjöl på Coop – ÄNTLIGEN – nu blir det enklare att laga Salvadoransk mat

31 oktober 2010

När jag var 18 år o gravid med dottern lärde jag mig göra tortillas av det Venezolanska PAN majsmjölet.

Detta mjöl har ofta varit svårt att få tag på då det importerats av små firmor i Stockholm o distribuerats till små, ofta invandrardrivna, butiker. Ibland har det funnits mjöl, ibland har det varit ransonering, vissa perioder har det endast gått att köpa det via privata kontakter.


Jag är väl i och för sig inte beroende av det i min vardagsmatlagning… men jag har tidigt lärt mina barn att älska de centralamerikanske rätterna o mjölet är en viktig komponent för att få till dessa.

Ungefär som många svenskar (jo, jag är svensk – oxå) är vana att alltid ha bullar i frysen vill jag helst alltid ha frysta hemgjorda tortillas  i en påse. En del av kvinnorna som en gång lärde mig att göra dessa maträtter har numera gått över till mer svenska grundprodukter o tycker att jag är lite ”rolig” som alltid vill ha tortillas hemma då de själva sedan många år skippat den delen av sin kultur.

En älskad rätt, som jag gärna gör själv, är denna – pupusas:

O ytterligare en annan, som framförallt min son efterfrågar allt mer, hittar jag inte på youtobe men väl på bild:

Som alltid tar jag till mig det jag gillar o tycker om i en kultur, vare sig det gäller mat eller annat, resten låter jag bara vara. Enda nackdelen (?) med denna typ av matlagning är att det ofta tar minst en hel dag att förbereda rätten o timmar vid spisen då den tillreds. Sen äter vi upp alltihopa på mindre än en timme…..

Min glädje blev STOR då jag så att Coop äntligen tagit in denna Venezolanska PAN produkt som en naturlig del i sitt sortiment.

Tack Coop Boländerna!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer leave one →
 1. Dennis permalink
  27 oktober 2012 18:39

  Hej skulle du kunna skriva ditt recept på tortillas =) Tack på förhand
  Mvh Dennis

  • 27 oktober 2012 20:47

   Hej Dennis, o oj… recept är inte något Salvadoraner generellt använder (kan lova att jag frågat många gånger)

   Jag har lärt mig genom åren…typ…

   Grundprincipen är vatten och majsmjöl.
   Jag gillar att lösa upp lite salt i vattnet innan jag har i mjölet. Av de vattentemperaturer jag testat tycker jag ljummet vatten funkar bäst. Ta ½ liter (?) i en vid bunke. Häll försiktigt i det venezolanska majmjölet (det som säljs på coop) medans du rör ut det med fingrarna.
   Första svårigheten ät att undvika klumpar. Nästa svårighet att hitta rätt konsistens…
   Mjölet fortsätter att svälla och mer vatten kan behöva tillsättas senare.
   För hård konsistens gör det svårt att forma majskakorna. För lös konsistens gör det helt omöjligt *ler*. Övning ger färdighet – o degen blir inte förstörd av justeringar fram och tillbaka, men tendensen att skapa klumpar ökar förstås.
   Då jag var nybörjare använde jag ofta en fuktad uppklippt plastpåse, la en ”boll” av majmjöl mellan plastskikten och tryckte till med en skärbräda. Sen till stekning i teflonpanna – vilket är mycket lättare än alla andra varianter jag sett genom åren…

   Lycka till!

 2. Rold permalink
  13 februari 2014 22:12

  Kan du lära mig att göra Tortillas

  • 22 februari 2014 20:01

   Hmmm… söt fråga… finns mängder med Youtube klipp att kika på. Öva och det ger färdighet 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: