Hoppa till innehåll

Burka eller bikini på dagispersonal (?)

23 oktober 2010

Varför måste man gå till ytterligheter o peka ut just det i Sverige främmande sättet att klä sig som förkastligt?

Jag var på en privat bjudning dagarna före valet, har grubblat över detta sedan dess. Jag är inte så bekväm med sådant då det är bjudningar av det finare slaget. Samtalsämnena varierade o hur det plötsligt kom in på muslimska klädnader minns jag inte.
En kollega jag uppskattar mycket pratade om burkaklädd dagispersonal, att han aldrig skulle lämna sina barn i händerna på någon som inte visade sitt ansikte.

Jag förstår inte varför man i Sverige sitter o diskuterar o har åsikter om hur folk klär sig på en nivå där man förkastar människor p g a deras kläder.  Så, trots att jag var på en fin bjudning o dessutom uppskattar mannen som kläckte ur sig detta så gick jag i svaromål som jag brukar:

Jag: – jag vet inte om jag skulle vilja använda niqab eller burka, men hijab skulle jag kunna tänka mig. Tänk att få slippa all värdering av kropp o kläder som vi har i vår sekulariserade kristna Svenska kultur.

Han: -Jaså…..konstig paus… – jaha jag respekterar din åsikt men håller inte med.

Jag: -Vad bra att du respekterar den. Jag som kvinna tycker att det skulle vara jobbigare att gå ut på stan i bikini än i hijab.

Sen undrade jag stilla, men lät bli att öppna munnen igen – skulle de lämna sina barn på dagis till personal klädda i bikini???
Om man nu ska gå till det extrema så anser jag att frågan är relevant.

För min del är det viktigaste att personalen är välutbildad, engagerad o mest av allt måna om barnen o deras sunda utveckling som individer – skrev om ett sådan exempel här för länge sedan.

Ur barnens perspektiv är det sak samma hur personalen är klädd, vilket ursprung de har, vilket hudfärg, sexuell läggning, politisk färg de har o s v. De är sannolikt min vuxna, ännu barnlösa kollega, som skulle störas av en burka – inte hans barn om barnet tillåts vara trygg med kvinnan bakom burkan som nynnar vaggvisor för det o håller det i famnen medans pappa gör karriär.

Jag tror på ett mångkulturellt Sverige, det är vi vuxna med våra fördomar som vi för över på våra barn och som de sprider mellan sig som skapar problemen.

Jag för min del skulle ha svårare med lättklädd o gränslös dagispersonal i bikini – om jag nu skulle tvingas välja…. fasiken jag är nog bra svensk ändå – tycker att lagom är ett bra begrepp även då det gäller kläder 😉

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: