Hoppa till innehåll

Att läsa eller lyssna på en bok – fördelar o nackdelar

09 oktober 2010

Under semestern i somras läste jag massor med böcker, såna som stått åratal eller månader i min bokhylla o väntat på att bli lästa. Fortfarande finns det många kvar till nästa semester. Sannolikt hinner jag dessutom köpa på mig ännu fler, häromdagen då jag lunchade med en väninnan på stan råkade jag få med mig fem nya loppis pocket hem. Impulsköp – som alltid.

Men så lyssnade jag även på en ljudbok i somras, Alfahannen av Katarina Wennstam, en av mina favoritförfattare – skrev om hennes böcker här, o jag har därefter i bilen fortsatt att lyssna på ljudböcker. Det är ju faktiskt helt omöjligt att läsa en bok o köra bil samtidigt – o helt omöjligt för mig att hålla mig vaken i bilen utan sysselsättning 😉

Visst är det avkopplande att lyssna på ljudböcker, för musklerna i nacken o armarna/händerna. Då man inte behöver hålla i boken går det att vila under tiden o slappna av. Om jag inte kör bil finns risken att jag slumrar till ibland o inte vet om jag hört allt eller missat något.

Samtidigt så blir jag lite stressad av ljudböckerna. Jag vet aldrig då ett kapitel är på väg att ta slut, då det kan vara läge att ta en paus. Jag fortsätter att lyssna om det är spännande o har svårt att släppa taget. Uppläsarens röst blir kvar i huvudet som ljudsekvenser även då jag inte lyssnar – det är stressande o inte avkopplande.

Då jag läser en bok så ser jag alltid då kapitlet är på väg att ta slut o kan välja att läsa bara en sida till. Eller om jag ser att det är många sidor kvar så kan jag välja att pausa ändå vid lämpligt stycke. Jag har hela tiden koll på hur långt det är kvar o blir det fööör spännande så kan jag alltid bläddra fram o kika lite för att lugna nerverna.

Då jag i våras hade balansproblem o var yr så var det underbart att lyssna på ljudböcker, än mer efter ett par veckor då musklerna gjorde ont av all anspänning. Då hade jag svårt att orka hålla i en bok, det gjorde för ont i fingrar o handleder helt enkelt.

Då jag kör bil är ljudböcker alltså ett mycket bra alternativ – hemma i hängmattan vill jag nog helst fortsätta att läsa som jag alltid gjort, ha lite kontroll på läget o kunna läsa i min takt, till min egen inre röst.

Snigel har bloggat på samma ämne här.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

2 kommentarer leave one →
 1. 06 november 2010 14:22

  Jag känner igen det där med att uppläsaren kommer nästan för nära ibland. För ett par månader sedan lyssnade jag på en sekvens i en ljudbok som blev så obehaglig att jag var tvungen att avbryta det jag höll på mig och sätta mig ner med huvudet mellan knäna för att inte svimma. Det här var en helt ny upplevelse – jag har aldrig förut blivit svimfärdig av en litterär upplevelse, och jag tror att det både berodde på en duktig uppläsare och på själva ljudboksformatet. Som du skriver kan man inte bläddra framåt när det blir för spännande eller obehagligt, texten kommer till en i samma hastighet hela tiden.

  • 06 november 2010 21:56

   Tack!

   Skönt att det inte bara är jag som upplever detta. Ibland då jag reflekterar offentligt här på bloggen så kan jag nog verka rätt udda *ler* så det är gott att vi är flera som delar upplevelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: