Hoppa till innehåll

Tack Marcus Birro för Svarta vykort

06 oktober 2010


Jag har lyssnat på, min första, Marcus Birro bok i bilen till o från jobbet, Marcus Birro har varit en okänd person även om hans namn varit välkänt i många år också för mig. Efter att ha lyssnat på honom läsa denna bok så känns det som om han lever under skinnet på mig – jag kommer aldrig att glömma hans upplevelser av att förlora sina barn.

……

Till sist sätter värkarna in

Allting är för sent

Allting har varit sent för länge

Vi är de sista som får reda på det

En tyst läkare kommer in och säger att han antagligen kommer att dö
Han gör det när han föds
Jonna lever

Med vilken oerhörd, vulkanisk vredgad sorg hon lever
Jag slänger en hastig blick när han kommer ut, ser hans

lilla kropp, hör inget ljud

De bär iväg med honom olycksbådande snabbt
Det går tid

Det gör det fortfarande
Det kommer alltid att gå massor av tid i snabba steg

ifrån oss
Han kommer tillbaka till oss

och då brister det äntligen
Jag spills ut på golvet

Slår i väggar och skvätter i vrår

Jag skyddar mitt barn från sköterskor som talar ett

främmande språk, som rör sig ovärdigt, som inte för-

står att det är jag som vilar där

Mitt ansikte och mina dagar

och jag gråter äntligen
Det känns som ett nederlag, som ett svek
Jag är en far utan barn

Kanske är jag en väldigt känslig kvinna, kanske väl empatisk o inkännande… jag berörs starkt av hans berättelse ur verkliga livet, av hans upplevelser o sorg, frustration o maktlöshet.

Som vanligt är jag efter min tid, boken släpptes för typ 3½ år sedan….jag läser/lyssnar på böcker som inte är nysläppta utan allt möjligt som jag finner intressant vare sig jag hittar dem på loppis, hos vänner eller via tips på nätet.

Jag har förstått att Birros tankar o känslor väckte en hel del debatt då den kom. Spontant tänker jag: Vad bra!

All debatt är bra debatt. En individs känslor o upplevelser är inte rätt eller fel, de är känslor o upplevelser o har all rättighet att uttryckas. Jag har alltså inte ”tagit ställning” i debatten utan endast med stor medkänsla lyssnat på Birro o jag är tacksam för hans öppenhjärtliga bok.
Jag rekommenderar alla att läsa den, om inte annat så för att öka förståelse o medkänsla med drabbade föräldrar.

Här hittar du en tidningsartikel med utdrag ur boken o här en bloggrecension.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: