Hoppa till innehåll

Innan jag dör

03 oktober 2010
tags:

Jag fortsätter att lyssna på ljudböcker i bilen o detta är en av mina senaste följeslagare.

Jag förstår inte riktigt varför flera av mina ljudböcker har tungt innehåll… hur valde jag egentligen ut dem. Min vuxna dotter brukar säga att hon bara vill låna positiva o inspirerande böcker av mig o hmm, undrar hur hon skulle ställa sig till denna (?)

Tessa är 16 år o ska dö i leukemi.

I början av boken ler jag åt tonåringens uttryck, tycker att jag känner igen en hel del ur både mitt eget o andras tonårsliv. Hur man tänker, känner, reflekterar.

Längre fram i boken ler jag åt hennes projekt av allt hon vill hinna göra innan hon dör. Jag kan tycka att det är lite som Mia Törnblom beskriver i sina böcker: gör upp en lista – vad är viktigt om du har 3 månader kvar att leva. Fast detta är mer i praktiken o i tonåringens fokus.

Det är härligt att följa Tess mognadsprocess då hon djupnar o får insikter som gör att hon känner sig äldre än sina föräldrar. Känslan av sorg blandas med glädjen att leva, hon försöker verkligen vara här o nu på en tonårings sätt. Det är inte mindfullness, det är bara livet.
Att följa döendet inifrån, från berättarens perspektiv, har jag aldrig gjort förut – det känns fint o viktigt.

Då jag jobbat mycket som sjuksköterska inom äldrevården känner jag igen processen, döendet som jag tycker är bland det finaste i yrket. Att få närvara i den friden som kan infinna sig. Men det är skillnad på att dö ung innan livet börjat o att få dö gammal då man levt färdigt – därför känner jag även sorg då jag lyssnar.
Boken känns verklig för mig, som om det händer i realtid. Jag flyttade för en tid in i Tess värld.

Här en recension på dagensbok, som inte helt delar min känsla för boken till en början men jag inser att recensionen är oerhört välskriven o sann – ser sånt som inte jag förmår se då jag blir överväldigad av innehållet.

Här recenserar bokhora som anser att detta är en bok för unga vuxna (!) Jaha, varken första eller sista gången som jag fastnar för o gillar en ungdomsbok 😉

2 kommentarer leave one →
 1. 03 oktober 2010 11:48

  Ja, ljudböcker är verkligen en lisa för själen!

  Jag har en utmaning till dig: http://tonarsmorsa.se/2010/10/in-my-bag/

  • 03 oktober 2010 20:48

   Mmmm, men ungdomarna hatar detta mitt nya intresse nu efter 10 timmars bilresa i helgen…..

   Tack för utmaningen 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: