Hoppa till innehåll

Vart finns då solidariteten i vården?

19 september 2010

Min sjuksköterskekollega Ulrika, någonstans i Sverige, fortsätter att inspirera mig denna valdag 2010. Jag hade tänkt släppa ämnet men utbytet fortsätter:

Det sorgliga är att du har bestämt dig att för att det bara är vänstern som står för solidaritet. Alla privata vårdalternativ stoppar inte pengarna i ägarnas fickor eller skickar dom utomlands. Det finns kooperativ också. Hoppas du en dag öppnar dina ögon!

Hmm, nej, jag har inte bestämt mig för att det bara är vänstern som står för solidaritet – än mindre sagt/skrivit det. Är det liksom självklart att jag röstar vänster om/då jag aktivt väljer bort alliansen???
Jag har faktiskt ännu inte bestämt mig på vilket/vilka partier jag lägger min röst på idag, förutom att det inte blir på något att alliansens partier – o det finns alternativ utanför de traditionella blocken.

Det jag öppet frågade dig var – vart finns då solidariteten som du hävdade inte finns i den av sossarna skapade offentliga sektorn? (i vilket jag ger dig delvis rätt) Om jag förstår dig rätt så är det i kooperativen den finns (?)

Jag är inte ens säker på att den finns ens där alla gånger. Om jag tänker på kolchoserna i det gamla Sovjet o kibbutzerna i Israel så är det inte främst solidaritet jag tänker på…. men allt är ju inte bara svart eller vitt, det finns många gråtoner däremellan också.

Visst har jag stött på fungerande o underbara föräldrakooperativa daghem liksom vissa kommunala. O fungerande företagsdrivna privata skolor (satte min son i en för en tid) men även kommunala alternativ som varit lika bra. Samma sak inom äldrevården.
Jag tror att det ofta är chefskapet och organisationsmodellen som gör skillnaden – oavsett ägandeform – avarter o goda exempel finns i alla former.
Ulrika, jag tycker att det är underbart att du hittat en kooperativ arbetsform där du upplever solidaritet o arbetsglädje – jag är den första att gratulera!

Jag tror inte heller att ALLA privata alternativ är skit (roffar åt sig skattepengar) bara för att de är privata, lika lite som jag tror att personalen i ALLA statliga/kommunala eller landstingsdrivna verksamheter är flata o lata.

Mångfald är, i mina ögon, bra för Sverige både vad gäller företagande o invånare – o det är denna mångfald jag värnar om. Om vi, som alliansen strävar efter, övergår till endast en ägandeform eller som vissa högerpartier drömmer om en enda etnicitet – då blir det enfald, i mina ögon.

Jag tror nog att mina ögon är relativt öppna men det betyder inte att våra åsikter är lika. Du skriver att du hoppas att jag en dag öppnar mina ögon – men Ulrika det kommer sannolikt inte att betyda att du o jag ser saker från samma utsikttorn.

Jag tror inte heller att dina ögon är mindre öppna än mina, vi har olika syn på saker o jag väljer att till fullo respektera din ståndpunkt även då jag inte delar den.

Det är detta som ändå är så underbart i Sverige – vi får vara olika o åsiktsfrihet råder. Varken du eller jag vill få tyst på den andre – vi kan bara konstatera att vi tycker olika o att vi sannolikt gör olika val idag o i framtiden, vare sig det gäller politik eller våra arbetsliv. Vi är unika individer, bägge härliga o underbara precis som vi är!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer leave one →
  1. 19 september 2010 16:40

    Bra och intressant inlägg! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: