Hoppa till innehåll

Hur ser den krisnta fastan ut – jämfört med ramadan?

19 september 2010

Jag vet att ramadan är slut för i år o har inväntat med att skriva detta tills nu, jag har några konstiga funderingar nämligen.

Många sekulariserat kristna – vanligt folk alltså – pratar om denna muslimska fasta som ett konstigt religiöst påfund utan motstycke.  Detta har fått mig att börja fundera över den kristna faste traditionen som jag ärligt talat inte ha så god koll på.

Visst finns det en fastesöndag?

Visst har semlorna något med den kristna fastan att göra?

Visst har ägg ätandet vid påsk med den kristna fastan att göra?

Jag har förstått att i många inte så sekulariserade kristna kulturer så ser påskfirandet helt annorlunda ut just p g a fastan o restriktioner kring vad som får ätas o när.

Jag tror mig ha en hel del koll på ramadan numera, men den kristna fastan på våren har jag ingen som helst koll på – visst är det lite konstigt då jag ändå lever i ett land där svenska kyrkan tills helt nyligen var statlig. Inte så att jag tänker mig börja delta i en kristen fastehögtid 😉 utan mer att jag vill öka min kunskap till nästa gång någon pratar om den ”konstiga” muslimska ramadan. Kunskap ger fler vinklar i ett samtal…

Någon som har bättre koll än mig?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: