Hoppa till innehåll

Är det sorgligt hur vi röstar?

18 september 2010

Jag fick en kommentar nyss på dagens inlägg, jag började skriva ett svar men det blev föör långt – det kommer här istället:

Så sorgligt att du inte kan tänka dig att lägga din röst på Alliansen. Tack vare dom finns det alternativ inom vården. Jag jobbar själv som sjuksköterska och varit både kommunal- och lanstingsanställd, nu privatanställd. Patienterna får bättre vård av gladare personal som kan påverka sitt arbete vilket dom inte kan i kolossen Landstinget där alla ska hålla sig på mattan och tjäna lika dåligt dessutom. Den där solidariteten du drömmer om finns faktiskt inte i den av sossarna skapade offentliga sektorn. Spenshults reumatikersjukhus i Halland tex är ett fantastiskt bra exempel på fin personalpolitik och en fantastisk vård. Men dom har det svårt att klara sig då landstingen sparar pengar och inte vill skicka dit patienter. Jag har en känsla av att du röstar mer av tradition utan att ha kollat av verkligheten mer än din egen. Ulrika

Hej Ulrika,

Jag tycker inte att det är sorgligt 🙂 I mitt hjärta o min värld är det sorgligt att göra något jag inte kan stå för o beslutet att inte rösta på alliansen kan jag stå för!

Jo, det finns privata alternativ inom vården som finansieras av våra skatttepengar oavsett vem som sitter i makten – skillnaden är att vinster de privata vårdbolagen gör går till ägarnas fickor o/eller sprids i deras bolag såväl nationellt som internationellt. Varför ska våra svenska skattepengar finansiera vården i t ex Finland? Eller finnarnas skattepengar finansiera vår svenska vård?

O visst har du rätt i att det finns goda små privata alternativ här o var men som du skriver – de har svårt att klara sig då landstingen sparar pengar. Nu är det ju inte så att landstingen sparar pengar mer intensivt om sosseblocket sitter vid makten det har som du vet varit svårt för landstingen att ha råd att skicka patienter även under dessa fyra sista år….

Även jag har provat flera olika arbetsgivare, för närvarande jobbar jag statligt – som alltså budgeteras via regeringsdirektiv – det är en koloss, helt rätt o än mer än landstinget, o det är det oavsett vem som har makten. Personalpolitik, patientperspektiv är inte bra o påverkansmöjligheter såväl som yrkesgrupp eller fackligt är minimala – men visst tjänar vi bättre än genomsnitts sjuksköterskorna o har fler semesterdagar…..oavsett politisk maktfärg.

Att vi anställda ska hålla oss på mattan – jo så är det tyvärr – solidariteten jag drömmer om saknas. Du skriver att denna min drömsolidaritet inte finns inom den av sossarna skapade offentliga sektorn. Men du skriver inte vart du tror att den finns.
Finns den i något annat land som styrs konservativt? i någon annan statspolitisk modell? Finns den i något av alliansen styrda kommuner eller landsting? Finns den i ditt bostadsområde? Finns den i mitt? Finns den i oss individer?  Jag tror att den saknas då vi numera fostras/fostrar till att bli/vara individualister vilket är ett politiskt paradigmskifte åt det borgerliga hållet då alla vill ha mer oavsett konsekvenser för andra.

Du har rätt – jag har en dröm att vi alla ska ha det gott o leva i solidaritet – o i dessa alla inkluderar jag även minoritetsgrupper o samhällets utstötta, även de utförsäkrade, de arbetslösa, de studerande, ensamstående föräldrar o änklingar, hemlösa, narkomaner o alkoholister så väl nyktra som aktiva, direktörer o aktiespekulatörer, fängelsekunder o dessutom alla olika folkgrupper, kulturella o religiösa grupper, hudfärger o mänskor med olika sexuell läggning (har jag missat någon grupp? säkert – men den är med i uppräkningen)

Du har en känsla av att jag röstar mer av tradition utan att ha kolla av verkligheten mer än min egen. Det är ju just detta – vi står oss själva närmast *ler* o röstar med vårt eget hjärta o vår egen verklighet. Mitt hjärta o min verklighet finns i de svaga o utsatta grupperna i samhället – utan att jag själv egentligen tillhör dem i någon större omfattning (jag är ju i o f s ensamstående förälder…)
Jag antar att du Ulrika röstar av din tradition, med din verklighet o med ditt hjärta – det är förhoppningsvis vad vi alla gör imorgon. Därefter hoppas jag att vi kan mötas o tillsammans i solidaritet sträva efter ett bättre Sverige för alla.

I mina ögon är det inte sorgligt hur du eller jag eller någon annan röstar. Men det är sorgligt att solidariteten med de svaga grupperna i vårt samhälle minskar o att konsekvenserna av alliansens politik är så slutgiltiga.

Som Skarskård säger i sitt tal: Bytt är bytt, kommer aldrig mer igen.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

7 kommentarer leave one →
 1. 18 september 2010 13:17

  OJ!! Vilket jääävlans bra inlägg!!

  AMEN, liksom!

 2. 18 september 2010 18:49

  Bra skrivet!

 3. Ulrika permalink
  19 september 2010 08:46

  Det sorgliga är att du har bestämt dig att för att det bara är vänstern som står för solidaritet. Alla privata vårdalternativ stoppar inte pengarna i ägarnas fickor eller skickar dom utomlands. Det finns kooperativ också. Hoppas du en dag öppnar dina ögon!

  • 19 september 2010 09:23

   Hej Ulrika,

   Vad underbart med dina kommentarer 😉 Du får fart på mina tankar på ett sätt som jag nästan glömt, orden flödar i tangenterna, det får helt enkelt bli som igår – ett nytt inlägg som svar till dig.

   Tack för inspiration!

   • Ulrika permalink
    20 september 2010 07:26

    Tack själv! Journalist eller varför inte politiker hade väl passat dig du skriver ju verkligen med patos. Antar att varken du eller jag är speciellt glada över valutgången. Det intressanta är varför så många röstar på SD. Vad står det för? Förutom invandrarfrågor så måste det ju vara något annat. Eller är det bara sätt att visa missnöje med de som är etablerade. Varför röstade inte fler på FI t ex? Får nog ta tag i politiken till nästa val vi ladies i 40 årsåldern behövs både här och där! Ha det! Ulrika

   • 20 september 2010 20:19

    Hej igen goa du,

    Journalist har jag aldrig hört förr – däremot politiker o jurist *ler*.
    Men jag har ett socialt bekymmer… jag klara inte av att ljuga…. o då skulle jag ändå vara värdelös inom samtliga dessa yrken 😉 Politiskt intresserad har jag varit i hela mitt liv o jag riktar nu in mig alltmer på fackligt arbete inom det partipolitiskt obundna Vårdförbundet – det ger mersmak, lite av alla de grejer jag gillar förutom sjuksköterskeyrket.

    Nej, jag är inte speciellt glad över SD´s vågmästarroll (jag klädde mig i svart idag för att markera) tror att det kan ställa till en hel del politiska bekymmer framöver. Dessutom skäms jag, ärligt talat, över att ett främlingsfientligt parti nu sitter i riksdagen.

    Jag tror att det var blockpolitiken som ställde till det för FI denna gång, att många röstade strategiskt på ”sitt” block istället för att följa hjärtat.

    Önskar dig en fin arbetsvecka!

Trackbacks

 1. Bytt är bytt, kommer aldrig mer igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: