Hoppa till innehåll

Stockholm i förändring – min barndoms stad är sig inte lik

07 september 2010

Jag har vandrat en del i Stockholm den sista tiden, valt att vandra på gatorna o hoppat över tunnelbanan för att slippa riskera att åka på en ny släng av MDD yrsel. Rätt skönt faktiskt att vandra omkring o återupptäcka min barndoms stad nu med vuxna ögon o större sammanhang.

Jag har upptäckt något nytt (?) för mig nytt alltså. Den finns cykelbanor överallt, mitt på de hårt trafikerade innerstadsgatorna, ut till ytterområdena, skyltar som anger antal kilometer till Nacka, Gustavsberg o Saltsjöbaden… säkert till alla andra ytterområden åt håll jag inte är lika bekant med.

Jag är född o uppvuxen på Ingarö i skärgården på 70 talet, har inget minne av att vuxna cyklade överhuvudtaget på den tiden. Vi barn cyklade till träningar o sånt men de vuxna åkte bil eller promenerade, åkte buss, tunnelbana eller tåg – överallt. Kanske minns jag fel…. eller så har miljömedvetenheten o ekonomin slagit ner i stockholmarnas vardag. Min syrras amerikanske pojkvän cyklade i Stockholm i slutet på 80-talet, mellan bostaden o skolan, vilket alla i familjen då såg som rena vansinnet – livsfarligt bland alla bilar.

Nu ser det ut så här:


Jag förundras. Att de vågar cykla bland all trafik…


Samtidigt har jag ju tvingats vänja mig vid Uppsalas cykelvansinne, där cyklisterna ÄGER stan o ofta gör precis som de vill på livsfarligt sätt i trafiken, utan att ta minsta hänsyn till trafikregler o trafikvett. Kanske är det ändå bättre med uppmarkerade cykelbanor mitt på de trafikerade gatorna (?)

Då jag en tidig morgon promenerade mellan Slussen o Östermalm såg jag detta inslag i gatubilden:

Även detta nytt för mig, säkert har det alltid funnits barn som vuxit upp inne i centrala stan o gått på dagis/skola i stadsmiljö, tror faktiskt att det var så min egen pappa växte upp en gång på 40 talet, inne i centrala Stockholm. Men för mig är det nytt o okänt fenomen, det fanns inte i min värld o nu tycks det vara helt normaliserat. Att bo i utkanten eller i lummigare områden kring stan har väl alltid funnits men att passera Dramaten på väg till dagis?

Stockholm har verkligen förändrats på de år jag levt längre norrut i landet…. jo, det har gått rätt många år nu, så sant, så sant – ändå bara ett tjugotal 😉

Reflekterar över de välkända böckerna om Stockholm av Per Anders Fogelström som jag uppskattade mycket då jag plöjde dem för ett antal år sedan. Har du inte läst dem så rekommenderar jag dem verkligen, för att få ett perspektiv på vår historia o vår samtidsutveckling.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: